„Klubrádió

Picit gyengült a Fidesz, erősödött a DK és a Momentum

18/12/2019 11:18

| Szerző: 24.hu/Klubrádió

Az IDEA Intézet felmérésének adataiból az derül ki, hogy a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül 31 százalék, minimálisan csökkent az elmúlt hónapban, de nagy előnnyel vezet. A legtámogatottabb ellenzéki párt a DK, amely erősödött, akárcsak a Momentum.

Az IDEA Intézet november 29 – december 3. között készített közvélemény-kutatásáról a 24.hu számol be. Mint írják, a a Fidesz–KDNP támogatóinak aránya jelenleg 31 százalék a teljes felnőtt népesség körében, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 49 százalék. Mindkét esetben minimális, 1–2 százalékpontos csökkenésről van szó.

December elején az ellenzéki oldal meghatározó pártja a DK, ugyanakkor a Momentum is emelkedő támogatottságú pályára állt. Ha most vasárnap lenne országgyűlési választás, a DK támogatottsága a teljes népességben 11 százalék (+2), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 17 (+3) százalék. Az ellenzéki oldal második legtámogatottabb pártjává a parlamenten kívüli Momentum Mozgalom vált. A DK-hoz hasonlóan októberhez képest a teljes népességben 2, míg a biztos szavazó pártot választók körében 3 százalékponttal tudta növelni támogatottságát. Így a Momentum 8, illetve 12 százalékos táborral rendelkezik.

Az ellenzéki tábor másik két, 5 százalékos parlamenti küszöböt elérő pártjánál viszont kisebb mértékű csökkenés látható. A teljes, választókorú népesség 6 (-1), a biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka (-2) támogatja a Jobbikot. Az MSZP éppen a parlamenti belépési küszöbön áll (5–5 százalék), ami a teljes népesség esetében változatlan támogatottságot, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 2 százalékpontos visszaesést jelent.

A negyedik csoportban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt "vezet", a teljes népességen belül 2, a biztos szavazóknál 3 százalékkal. A Párbeszéd és Mi Hazánk 2-2 százalékos, az LMP támogatottsága pedig még tovább csökkent az IDEA szerint, előbbi kategóriában 1, utóbbiban 2 százalékot érne el. A bizonytalanok aránya nem változott, a teljes népesség 32 százaléka.

Az IDEA kétezer embert kérdezett meg közösségimédia-alapú kérdőíves módszerrel. A vizsgálat reprezentatív, a hibahatár+/- 2,2 százalékpont.