„Klubrádió
Reggeli gyors

Titkolóznak Rogánék, szakembert kell hívni

6/02/2020 14:22

| Szerző: Klubrádió

Áttekinthetetlen, kezelhetetlen formában adta csak ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda a milliárdos megrendeléseiről szóló adatokat az őket perlő újságírónak. Az oknyomozót segítő TASZ ezért az információszabadság hatósághoz fordul, és informatikai módszerekkel próbálja megugrani a tárca által szerintük törvénytelenül eléjük állított akadályait.

2020. február 06. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Döbrentey Dániel (20.02.06.)
05:59
00:00

Úgy tűnik, nagyon titkolná a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy milyen közvélemény-kutatásokat és tanulmányokat készíttetett 6,1 milliárd forintért a Századvéggel. A propagandaminiszter hivatala lényegében használhatatlan formában és hiányosan adta ki a tárcától a kiperelt tanulmányokat és közvélemény-kutatásokat.

Ezt állítja a TASZ, amelynek segítségével Joó hajnalka, a HVG újságírója indított bírósági eljárást a dokumentumok kiadásáért miután közadatigénylésére ezt nem tették meg. Korábban a minisztérium negyedmillió forintos költségtérítést kért, és a dokumentumok elektronikus átadása helyett csak személyes betekintést engedett volna az újságírónak. A bíróság azonban az igénylőnek adott igazat, és azt is kimondta, hogy az elektronikus formában meglévő iratok kiadása nem jelenthet aránytalan munkaterhet a Miniszterelnöki Kabinetiroda számára.

Rogán Antal bizottsági meghallgatása
 
Rogán AntalFotó: 
MTI/Koszticsák Szilárd
 

Ezt követően azonban a TASZ szerint a több tízezer oldalnyi iratot a tárca olyan olyan formátumban adta át az újságírónak, hogy azokban csak nagyon körülményesen, külön szoftver segítségével lehessen kulcsszavakra keresni. A pdf fájlokban ugyanis nem szövegként, hanem képként található meg az egyes oldalak tartalma (mintha a dokumentumokat kinyomtatták, majd újra beszkennelték volna). A fájlokat ráadásul szoftveres védelemmel is ellátták, ami csak jelszó birtokában oldható fel, ezt viszont nem közölték a per nyertesével. Márpedig a védelem azt is megakadályozza, hogy a dokumentumokból egyes részeket ki lehessen másolni, vagy nyomtatni – írta a jogvédő szervezet.

Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének munkatársa a Klubrádiónak azt mondta, az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak. A véleményük szerint ugyanis a Kabinetiroda eljárása sérti az információszabadságról szóló törvényt, amely kimondja, hogy az adatigénylésnek közérthető formában kell eleget tenni.

Ezen kívül arról sem mond le a TASZ, hogy a megkapott adathalmazt érthetővé, áttekinthetővé alakítsa, ezért informatikai eszközökkel megpróbálják feloldani a dokumentumok szoftveres védelmét. A végeredményt tekintve bizakodóak, de a Kabinetiroda nagyon megnehezítette a dolgukat – tette hozzá a TASZ munkatársa.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Döbrentey Dániellel
2020. 02.06., csütörtök 07.45
riporter: Lampé Ágnes