„Klubrádió
Megbeszéljük...

A németek likvidálásán viccelődtek kormánypárti megmondóemberek

25/01/2020 20:27

| Szerző: Klubrádió

„Nagy lehetőséget szalasztott el Európa a békésebb jövő felé vezető úton a németség teljes likvidálásával” – mondta egy kormánypárti publicista a Petőfi Irodalmi Múzeum egy műsorában. LMP-sek és jobbikosok feljelentést tesznek a közpénzből készült adás miatt.

2020. január 24. Megbeszéljük / részlet, Keresztes László Lóránt (20.01.24.)
14:19
00:00

Keresztes László Lóránt, LMP frakcióvezetője és a jobbikos, német nemzetiségű parlamenti képviselő, Brenner Koloman feljelentést tesz egy műsor részlete miatt, amely egyébként az irodalmi „erőtérközpontban” álló Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gondozásában ment le. A múzeum főigazgatója a korábban a kormányközeli Századvégnél dolgozó Demeter Szilárd, a műsor főszerkesztője Szepesfalvy Anna fideszes alpolgármester.

„Nagy lehetőséget szalasztott el Európa a békésebb jövő felé vezető úton a németség teljes likvidálásával” – mondta a műsorban Pesti Srácok kormánypárti portálnál dolgozó Ambrózy Áron. De az is elhangzott egy másik vendégtől, hogy a magyarországi németek „fehér bőrűek, de (...) a németországiak már nem annyira”. Itt kezdődnek az ominózus kijelentések az adásban. Az anyag egyébként a németek kitelepítésének emléknapján került fel a videómegosztóra.

Keresztes László Lóránt a Klubrádióban azt hangsúlyozta: ez egy közpénzből készült internetes műsor volt, amelyet a legnépszerűbb videómegosztó portálra tettek fel. Úgy fogalmazott: egyéb „aljas, gyűlöletkeltő kijelentések” is elhangoztak, ezért úgy gondolták, ez nem maradhat büntetlenül.

Úgy folytatta: nem csak „aljas és gusztustalan”, amit a kormányközeli megmondóemberek vicceskedésből előadtak, szerinte ez már büntetőjogi kategóriát is kimerített, mert nagy nyilvánosság előtt mondták el. Brenner Koloman német nemzetiségűként fontosnak érezte, hogy kiálljon, ő pedig azért, mert baranyai, és ott sok német kötődésű él, az LMP pedig minden gyűlöletkeltés ellen felemeli a szavát. Ezért is csatlakozott hozzá pártjából a szintén német nemzetiségű Hohn Krisztina és a jobbikos Schwarz-Kiefer Patrik.

Megtudhattuk, hogy Brenner érdeklődött a PIM-nél, de „cinikus, lekezelő” választ kapott, ami Keresztes szerint nem meglepő. Sőt, volt folytatása ennek a műsornak, amelyben ugyanezek a szereplők reagáltak erre és arra is, hogy a német nemzetiségi önkormányzat is kiadott egy közleményt – az LMP-s politikus szerint ők még rá is tettek egy lapáttal a cinizmusra. Műsorvezetőnk, Bolgár György felvetette, hogy Ritter Imre a német kisebbség képviselője a Fidesz tagjaként ül a parlamentben; Keresztes nem tud róla, hogy ő megszólalt volna, de fontosnak tartaná.

(A beszélgetés január 24-én délután hangzott el a Klubrádióban, azóta megszólalt Ritter Imre is, Facebook-oldalán megbotránkozásának adott hangot a műsor és annak időzítése miatt egyaránt – a szerk.)

Keresztes László Lóránt közölte: eddig nem volt jellemző, hogy a németséget ilyen otromba támadás érje, de nem lehet különbséget tenni kisebbségek között, ha ilyen kijelentések hangzanak el. Több tényállás is felmerül, tudni kell, hogy kinek a jóváhagyásával mehetett le ez a műsor. Ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést, mert tudni kell, hogy ehhez ki járult hozzá – mondta.

A műsorral és az azzal kapcsolatos kérdésekre adott válaszokkal az Azonnali foglalkozott részleteibe menően, az ő cikküket itt olvashatják. Fontos hozzátenni, hogy a beszélgetés egyik szereplője, Vésey Kovács László (szintén Pesti Srácok) korábban a melegeket támadta, sőt, arról írt, nem szeretne plakátokon kerekesszékes embereket látni. A kvázi műsorvezetőként funkcionáló Megadja Gábor (888.hu) pedig azért került a hírekbe, mert a Hír Tv-vel azóta összevont Echo Tv-n zsidó származása miatt élcelődött a jobbikos Jakab Péteren, egyébként a németek likvidálását szóba hozó Ambrózyval és az említett Véseyvel együtt. Ez egyébként még az Echónak is sok volt, közölték, nem hívják meg őket többé.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Youtube

Megbeszéljük...
2020. január 24., péntek 16:45
Műsorvezető: Bolgár György