„Klubrádió

A jobbikos Jakab Péter Orbán székébe ült

20/11/2019 12:56

A Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter Orbán Viktor miniszterelnök helyére ülve hallgatta az úgynevezett szájzár-törvény vitáját - ezzel akarja a Fidesz megfékezni a "renitenskedő" képviselőket.

Az index beszámolója szerint Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő beült Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti bársonyszékébe. A jobbikhoz közeli Alfahír azt írja, hogy Jakab akciója a parlamentben az úgynevezett szájzár-törvény vitájának szólt.

A fideszes képviselők által jegyzett törvényjavaslat alapján a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat a képviselőktől, amennyiben a képviselő vagy fizikai erőszakot alkalmaz, vagy a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza. 

A házelnök a fizikai erőszaknál akár 60 naptári napra, azaz két hónapra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből, de 30 napra azt is kitilthatja, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza.

Jakab Péter korábban azzal tűnt ki a Parlamentben, hogy gúnyosan őfelségének nevezte Orbán Viktort, Kövér László házelnököt elvtársnak, első felszólalását pedig úgy kezdte: "ennyi bűnöző előtt még nem beszélt".