„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakner: A Fidesz nem tudott tétet adni a dunaújvárosi választásnak

17/02/2020 11:52

| Szerző: Klubrádió

Simán nyert az ellenzék közös jelöltje a dunaújvárosi központú Fejér megyei 4-es számú választókerületben, de kevesen szavaztak. Lakner Zoltán politológus szerint az alacsony részvétel oka az volt, hogy a Fidesz nem tudott tétet adni a választásnak. De ha valaki úgy véli, hogy ez országosan jellemző, az valószínűleg téved.

2020. február 17. Reggeli gyors / részlet, Lakner Zoltán (20.02.17.)
06:40
00:00

A Fejér megyei 4. választókerületben az összellenzéki támogatottságú, jobbikos Kálló Gergely nyert. Kevesen szavaztak, viszont Kálló meggyőző győzelmet aratott, 56 százalékot szerzett, szemben ellenfele, Molnár Tibor kevesebb, mint 38 százalékával.

 
Kálló Gergely (fotó: Facebook)
 
 

Lakner Zoltán politológust kérdeztük, először is az alacsony, 29 százalékos részvételről. Szerinte nem tudtak olyan tétet adni ennek a választásnak, amely különösebben meg tudta volna mozgatni a választókat, itt ezt a Fidesznek kellett volna megadnia, mert az ellenzék állt jobban. Úgy tűnik, a saját szavazótáborukat sem tudták lelkesíteni, amihez nem segített, hogy a Fidesz „lejött a pályáról” és a saját jelöltjét függetlenként címezte fel.

Szerinte az időközi választásokkal mindig nagyon óvatosnak kell lenni, ha egymás mellé tesszük a győrit (ahol sima Fidesz-győzelem született) és a dunaújvárosit, sok mindenre nem jutunk. Egyébként Dunaújvárosban a politikai átrendeződés már 2018 elejére végbement. De már 2014-ben is már csak úgy tudott nyerni ott a Fidesz, hogy 36 százalékot kapott a jelöltje, aztán '18-ban a választók eldöntötték, hogy ki az esélyes ellenzéki, a jobbikos Pintér Tamás lett az, és a '19-es önkormányzati, majd az idei időközin az ellenzék 50 százalék fölé jutott az együttműködéssel. De ha valaki azt gondolja, hogy ez országosan jellemző, az valószínűleg téved.

Visszatérve a múltra: az is érdekes kérdés, hogy lett a stabil szocialista fellegvárból jobbikos város úgy, hogy nem a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt, a DK jobban állt az európai parlamenti választáson – jegyezte meg politológus. Dunaújvárosban volt egy MSZP-DK-rivalizálás, és ebből emelkedett ki szerinte nevető harmadikként a Jobbik, ők tudtak olyan jelölteket állítani, akikre szívesen szavaznak a helyiek. Ezek után aligha lehet vitás, hogy a 2022-es választáson is a Jobbik adja ott az ellenzéki jelöltet.

Van egy olyan üzenete ennek a győzelemnek, hogy a 2019 őszén kialakult reménykedés nem alaptalan, fenn kell tartani az együttműködést – mondta Lakner Zoltán.

A beszélgetést meghallgatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Kálló Gergely/Facebook

Reggeli gyors
2020. február 17., hétfő 07.40
Műsorvezető: Szénási Sándor