„Klubrádió
Esti gyors

Merre tart a Jobbik?

5/02/2020 18:32

| Szerző: Klubrádió

Zuhanórepülés utáni stagnálás állapotában van a Jobbik, amely nem találja a témáit Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója szerint. A következő választásra vonatkozó listákról szerinte jobb nem beszélni, azt mondja, inkább szerezzenek több támogatót az ellenzéki pártok, minthogy beleragadjanak az összefogás-vitába.

2020. február 05. Esti gyors / részlet, Böcskei Balázs (20.02.05.)
08:01
00:00

Jakab Péter, a Jobbik új elnöke háttérbeszélgetést tartott újságíróknak terveikről. A Klubrádióban Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója elemezte a párt mostani állapotát, céljait, az új vezetés viselkedését, az ugyanis látható, hogy a politikai közép felé mutató irányváltás identitásválságot idézett elő a rasszista, szélsőjobbos alakulatként indult pártban.

Új önmeghatározásként a „szociálisan érzékeny nemzeti néppárt” kifejezést használja a Jobbik, amiről Böcskei Balázs azt mondta, az ideológiai gumicsontok, politikai műszavak ezek szerint őket sem kerülték el. Jakab Pétert, a párt január 25-én megválasztott elnökét, aki többek közt a parlamentben Orbán Viktornak címzett gúnyos mondataival és látványos akcióival (beült a kormányfő parlamenti székébe, száraztésztát vitt Orbán Viktornak) vált országosan ismertté, debatter (vitázó) politikusnak minősítette. Böcskei Balázs szerint bár Jakab parlamenti tevékenysége ambiciózus, a Jobbiknak komoly problémái vannak. Közpolitikai értelemben nem találja magát a párt. A Jobbik a kormányzóképesség látszatától távol került, zuhanórepülés utáni stagnálás állapotában van. (Az IDEA felmérése alapján a párt a teljes népességen belül 6, a biztos szavazóknál 8 százalékon áll, a Závecz Research adatai szerint ez 6, illetve 9 százalék.)

Az újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen Jakab arról egyebek mellett arról beszélt, távolságot tartanak a 2010 előtti politikusoktól, ugyanakkor Böcskei szerint egy párttól annál kicsit több várható, minthogy öndefinícióját tíz évvel ezelőtti ügyekhez igazítsa. Jakab azt is mondta, az alsó középosztályt akarják megfogni, amivel, az elemző úgy vélte, a Jobbik a jó értelemben vett gazdasági populizmust veszi elő. Az azonban, hogy a rendszerváltás veszteseit is célcsoportjuknak tekintik, Böcskei Balázs szerint 30 évvel a rendszerváltás után már nem értelmezhető kijelentés.

A Jobbik ellenzéki együttműködésben játszott szerepe kapcsán Böcskei Balázs előrebocsátotta, kicsit csalódott, amikor politológusoknak és újságíróknak kell az összefogás-diskurzust elemezniük, mivel az szerinte már unalmas téma számukra. Azért elmondta, szerinte nem egyszerűsíti le a következő években az ellenzék dolgát az, hogy Jakab Péter szerint a 2022-es választásokon a Fidesz-ellenes erőknek két külön listán kellene indulniuk. A Jobbik-elnök szerint az egyiken az MSZP és a DK, a másikon a Momentum, az LMP és a Jobbik egyesíthetné az erőit, azzal együtt, hogy egyéniben közös képviselőjelölteket indítanának, akik mögé mindannyian beállnának.

Böcskei megjegyezte, az összefogás-diskurzusnak az elemzők és a független sajtó is akkor teszi a legjobbat, ha nem vesz tudomást róla, ugyanis, ha az ellenzék nem tudja növelni a támogatottságát, akkor a listák száma tulajdonképpen mindegy is. Ezzel persze, mint mondta, túlzott, de reméli, hogy figyelmeztetett is.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2020. február 5., szerda 18.14
Műsorvezető: Szénási Sándor