„Klubrádió
A lényeg

Kocsis Máté: Ne akarjanak hajnalban múzeumba menni az ellenzékiek

20/11/2019 13:39

| Szerző: Klubrádió

Még a viták sem adhatnak alkalmat arra, hogy képviselők a parlament működését megakadályozzák – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

2019. november 20. A lényeg / részlet, Kocsis Máté (19.11.20.)
00:37
00:00

Nem része a képviselői munkának, hogy bármelyik képviselőnek eszébe jut hajnalban bemenni bármelyik közintézménybe, mondjuk a Nemzeti Múzeumba. Az, ami más embernek nem megengedett az életben, arra önök se próbáljanak igényt formálni. Nem hiszem, hogy önöknek hosszú távon érdekük, hogy az a parlamenti magatartás, amelyet például Hadházy Ákos próbál meghonosítani, elfogadottá váljon – a fentieket Kocsis Máté Fideszes frakcióvezető mondta a Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő változtatások, valamint a házszabály módosításának vitáján.

A javaslat szerint akár hat havi fizetését is elveszítheti az a képviselő, aki fizikai erőszakot alkalmaz, vagy akadályozza a parlamenti ülést. Kocsis Máté arról is beszélt, hogy a módosítás gátat szabna annak is, hogy a képviselők az igazolványukat lobogtatva, provokatív szándékkal berontsanak állami szervek épületébe. ezért ha elfogadják a módosítást, a képviselők csak előzetesen egyeztetett módon kérhetnek majd tájékoztatást a közintézményektől, például a közmédiától is.  

2019. november 20. A lényeg / részlet, Tóth Bertalan (19.11.20.)
00:56
00:00

Az MSZP elnöke szégyenletesnek tartja, hogy kitiltással és fizetésük megvonásával fenyegetik az ellenzéki képviselőket. Tóth Bertalan a parlamenti vitában azt mondta, hogy a Fidesz javaslata veszélyezteti a jogbiztonságot és ellehetetlenítheti a képviselők munkáját.  

2019. november 20. A lényeg / részlet, Arató Gergely, DK (19.11.20.)
00:40
00:00

Nem érdeke az országnak, hogy ne hagyják az ellenzéket működni - jelentette ki a DK-s Arató Gergely, aki azt üzente a kormányoldalnak, hogy "védjék meg inkább érvekkel az álláspontjukat".

Kisebb botrány volt a Parlamentben, miután a jobbikos a Jakab Péter beült Orbán miniszterelnöki székébe. Jakab Péter  rácáfolt azokra a sajtóhírekre, miszerint  az ellenzék nem csinál a jövőben radikális rendbontást: az ellenzéki képviselő beült Orbán Viktor miniszterelnöki székébe, és az alelnök többszöri felszólítása ellenére sem fejezte be a rendbontást. A Ház fideszes alelnöke fegyelmi eljárást helyezett kilátásba. Jakab Péter felszólalásában azzal vádolta  a kormánypártokat és a fideszeseket, hogy szétlopják az országot, illetve hogy  „a melósok béremelését elutasították”, de aztán a jobbikos képviselő úgy folytatta: közeleg az idő, amikor a nép tiltja ki önöket innen a t. Házból.Majd miután jobbikos képviselőtársának, Lukács Lászlónak átadta a szót, odasétált a parlamenti patkóba Orbán Viktor miniszterelnöki székéhez és beleült.