„Klubrádió
Reggeli gyors

Fekete-Győr: Az a lényeg, hogy mi jön az Orbán-rendszer után

3/02/2020 11:54

| Szerző: Klubrádió

Legyen programja az ellenzéknek arról, hogyan bontja le az Orbán-rendszert és hogyan épít fel egy 21. századi, polgári Magyarországot - mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, aki nemrég évet értékelt.

2020. február 03. Reggeli gyors / részlet, Fekete-Győr András (20.02.03.)
06:53
00:00

Évet értékelt és kormányzásra készül a Momentum, Fekete-Győr Andrást, a párt elnökét kérdeztük. Elsőként arról, mi a véleménye a Momentumnak a saját 100 napjáról? Közölte: vannak nagyon jó példák, Újpesten Déri Tibor polgármester vezetésével az ottani Farkas-erdőt megvédték a beépítéstől, Soproni Tamásék Terézvárosban bérlakás-felújítási programot indítottak a lakásválság enyhítésére, Nyirati Klára pedig Baján békejobbot nyújtott a Fidesznek, ezt a Fidesz ugyan nem fogadta el, de a közhangulat változott nagyot az ő lépéseinek köszönhetően.

Mit tekintenek rendszerváltásnak? Fekete-Győr szerint 1989-ben és 2010-ben is rendszerváltás volt; valamilyen szinten mindkét esetben szimbolikusan elmondták, hogy elszámoltatják az előző rendszer politikai bűneit, de ez nem történt meg. Ez főleg '90-re vonatkozik, mert szerinte ami északabbra megtörtént, mint Lengyelországban, Csehországban, az nálunk nem. Nem boszorkányüldözést akarnak, de nem szeretnének következmények nélküli országban élni. Legyen programja az ellenzéknek arról, hogyan bontja le az Orbán-rendszert és hogyan épít fel egy 21. századi, polgári Magyarországot. Több fázis van, a kormányváltás után rendszerváltásra van szükség, enélkül nehéz lehet az oktatás vagy az egészségügy teljes reformját, átalakítását megoldani. Ezután lenne szükség kurzusváltásra, hogy ne ellenségként kezeljék egymást a pártok, hanem partnerei, legyenek közös ügyek (akár a környezetvédelem), akár mint Németországban, ahol nagykoalíciók vannak évtizedek óta.

 
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke
 
 


A Momentum oktatáspolitikai nézetei szerint szinte semmi nem változott az új Nemzeti Alaptantervvel, továbbra is központilag meg akarják mondani minden tanárnak, hogy melyik nap mit tanítson, és ez nem megy. Talán Vekerdy Tamás mondta, hogy az oktatásban szabadság a legfontosabb, a tanszabadság, a szabad tankönyvválasztás, és ez a kormány ezzel szembemegy.

Egészségügy: állítsuk meg az elvándorlást, ehhez nagyon komoly fizetésemelés, ők azt gondolják, hogy az orvosi fizetésnek a top5-be kell kerülnie, nyugaton ezek megbecsült szakmák. Miközben az emberek azt mondják, h ez a legfontosabb probléma az országban, szerinte ez az ellenzékben is komoly probléma. Kormányzóképesnek kell lenniük, ehhez a Momentum egyedül nem lesz elég, az ellenzéki pártoknak ezt együtt kell elérniük.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2020. február 3., hétfő 07.35
Műsorvezető: Szénási Sándor