„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Útkeresés és versengés az ellenzékben

4/03/2020 08:27

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A jelenlegi együttműködés nagyon törékeny az ellenzéki pártok között, bár az utóbbi két évben a rezsimmel elégedetlen választók világossá tették, mit akarnak. A Megbeszéljükben is előjött a Fidesszel szembeni felállás körüli bizonytalanság.

2020. március 03. Megbeszéljük - részlet 20.03.03. Szűcs Zoltán Gábor
20:56
00:00

Az ellenzéki pártok helyzetét három dolog jellemzi: a konvergencia, a versengés és az útkeresés – állapítja meg Szűcs Zoltán Gábor politológus, eszmetörténész.

Konvergencia. Az önkormányzati választások nyomán a legtöbb helyen úgynevezett mozaik-koalíciók jöttek létre, a pártok számára világossá vált, hogy együttműködésre van szükségük. Versengés. Az előzőekből adódóan ezt már teljesen nyíltan nem lehet folytatni. Azonban a pártok természetében benne van. Útkeresés. A legtöbb pártnak nincs világos elképzelése arról, hogy pontosan mit is szeretne. Ám az útkeresés gyengíti az integrációt és erősíti a versengést. Mindeközben azonban nem tágul a politikai aktivitás tere, ami nem jó.

A jelenlegi együttműködés törékeny – mondja Szűcs Zoltán Gábor-, a politikusok bizalmatlanok, de a választók is. Sokan féltik a pártjukat. Ugyanakkor világossá tették, különösen az elmúlt két évben, hogy együttműködést akarnak. Azokat a pártokat, amelyek látványosan külön úton akarnak járni, megbüntetik. Lásd Jobbik, vagy LMP. A merészebb fordulatokat sem szeretik, amikor az MSZP megpróbált balra fordulni, veszített is a támogatottságából.

Az egyébként lényeges kérdés az útkeresésben, hogy inkább baloldali, vagy inkább liberális legyen az ellenzék. Itt a DK, vagy a Momentum „liberalizmusára” kell gondolni. A két utóbbi párt keményen dolgozik, erősíteni próbálja már a mozgalmi jellegét is. Az MSZP-nek pedig az a legnagyobb baja a politológus szerint, hogy az emberek leginkább semmit sem gondolnak róla, legfeljebb a korrupció jut az eszükbe, vagy az összejátszás a Fidesszel.

Szűcs Zoltán Gábor a Politikatudományi Intézet Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa úgy véli, az ellenzéki pártoknak embereket kell megnyerniük, tagokat kellene találniuk. Ezt 2002 után megcsinálta a Fidesz a polgári körökön keresztül. Van tömeg az ellenzék mögött, hisz voltak itt több tízezres tüntetések, képesek lennének több erőforrást bevonni. A politológus a média példáját hozta fel. Ugyanis a nem kormánypárti média, a kormánypárti támogatásának a nagyon kis töredékéből is képes működni, tehát az ellenzéki pártok jó működése sem lehet csupán pénz kérdése.

A Fideszt láthatóan meglepte az önkormányzati választások eredménye. Egyre erőszakosabb fellépésével egyre több embernek okoz sérelmet. Mikor tudna az ellenzék választókat aktivizálni, ha nem most?

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.03.03. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György