„Klubrádió
Esti gyors

Freedom House: Magyarország már nem demokrácia

6/05/2020 19:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Hibrid rendszerként jellemezte Arch Puddington, a Freedom House vezető munkatársa a magyar politikai berendezkedést, ami már nem demokrácia, de még nem is teljes autokrácia. A nemzetközi szervezet ma közreadott, Nations in Transit című jelentése alapján Magyarország fokozatosan a szerb demokráciával került egy kategóriába, és mostanra sokkal közelebb vagyunk a balkáni országok átlagához, mint Közép-Európáéhoz.

2020. május 06. Esti gyors / részlet, Arch Puddington-interjú (20.05.06.)
05:13
00:00

A jelentés döbbenetesnek nevezi a demokrácia hanyatlását a régiónkban és abban Magyarországét. Melyik országnak van a legtöbb szégyellni valója? – kérdeztük Arch Puddingtontól.

A Freedom House számára Magyarország nagy problémát jelent. Mert demokráciája nemcsak az országon belül ment végig drámai változáson, hanem a térségben is lecsúszott. 2010-ben, a Fidesz hatalomra kerülése előtt még azon három ország között volt, amely a Nations in Transit című jelentésünkben a legmagasabb demokrácia-pontszámot kapta. És itt nemcsak a régiót, de a Balkánt, a Baltikumot és az eurázsiai térséget is bevettük az összehasonlításba. Most azonban olyan pontra jutott Magyarország, amikor a demokratikus alapértékek megsértése miatt az úgynevezett „nem demokratikus országok” közé került.

Ez az úgynevezett hibrid rezsim?

Igen, amikor nem jellemezhető sem erős, sem gyenge demokráciaként a rendszer. Úgy is mondhatnám, félig demokratikus, félig autokrata rendszerről beszélünk.

Mivel magyarázza, hogy soha nem volt ilyen mélyponton a térség demokráciaindexe 1995 óta, amióta ezt a jelentést évente megírják?

Többféle magyarázat van erre. Először is mindenki arra számított, hogy az Európai Unióhoz csatlakozva megőrzik demokráciájukat az új belépők, sőt, az még erősebb lesz. Nem ez történt, Lengyelországban sem. A fordulat akkor következett be, amikor Orbán Viktor meghirdette az illiberális demokráciát. És abban a pillanatban kiderült, hogy az Európai Unió nem tudja befolyásolni őt, nincsenek meg a technikai és jogi eszközei sem arra, hogy megakadályozza az ország rossz irányba fordulását. Ráadásul ennek volt egy olyan rossz üzenete is, hogy nem kell feltétlenül demokratikusnak lenned, anélkül is tag maradhatsz az Unióban. Szerintem egyébként Lengyelország és már mások is kezdik megérteni, hogy antidemokratikus módon nem működhetnek tovább. A másik magyarázat: Oroszország. ’95-ben még ott is volt médiapluralizmus, voltak civil és emberjogi szervezetek, nem volt tökéletes és meggyőző demokrácia, de jó úton haladt, működött a választási rendszer, és volt még szólásszabadság is. Vlagyimir Putyinnal aztán minden megváltozott. Európára folyamatos nyomást gyakorolt a maga egypártrendszerével és üzleteivel. A harmadik: ’94-ben még az Egyesült Államoknak is komoly befolyása volt a térségre, ami mára szertefoszlott. Donald Trump „legjobb barátja” Európában Orbán és a lengyel vezetés. Trump nem tiszteli a demokráciát, nem szereti Angela Merkelt. Erős államfőkkel szimpatizál Trump, mint Putyin és Orbán.

És akkor még Kínáról nem is beszéltünk.

Kína ráadásul nem akarja ráerőltetni a maga politikai rendszerét Közép- és Kelet-Európára. Sokkal inkább annak példáját akarja megmutatni, hogy egy roppant autoriter rendszer mennyire lehet gazdaságilag sikeres. Orbán Viktor pedig csodálja ezt az eredményt, és követni is akarja.

Plusz most úgynevezett maszkdiplomáciát is folytat, nemde? Élen jár a koronavírus elleni küzdelemben. Magyarországnak és a térség többi országának is küld védőfelszereléseket.

Kétségtelenül. Úgy akarja eladni magát, mint aki az egész világnak a barátja. Orbán Viktor és mások is visszautasítják, hogy bírálják ezt az autokráciát. És képesek voltak példátlan szerződést kötni a Belgrád-Budapest vasútvonal megépítésekor, amelyet ráadásul 10 évre titkosítanak. Holott hatalmas pénzösszegekről beszélünk. Ilyen demokráciákban nem fordulhat elő.

Mit prognosztizál 2022-re? Győzhet Orbán ilyen körülmények között? Vagy a pandémia elsodorja a populista, autokrata vezetőket?

A modern autokraták – mint Orbán, vagy a néhai Hugo Chávez, Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök – mindannyian olyan rendszert építettek ki, amely mindenben őket segíti. Legyen itt Chávez példája: rengeteg referendumot, választást tartott és mindig nyert. Mert nem a választási rendszert manipulálta, hanem magát az intézményi rendszert, aminek minden elemét úgy működtette, hogy az a kezére játsszon. Olyan átfogó hatalmi rendszert épített ki, hogy abban ő döntött el mindent. A választási bizottságot is úgy működtette, hogy büntesse az ellenzéket, és segítse a kormányzó pártot. Mindenképpen egy erős vezetésű egységes ellenzéki összefogásra van szükség. Ezt kell megértenie az ellenzéknek. Mert a modern autokrata a maga korrupt rendszerét úgy építette ki, hogy törvénytelen eszközöket alkalmazva sérthetetlennek látszik. Mindent meg fog tenni azért, hogy ne veszítse el a hatalmát, különben börtönbe kerülne. Mivel tisztában van a következményekkel, a Fidesz megtalálja annak a módját, hogy továbbra is hatalomban maradhasson – nyilatkozta a Klubrádiónak Arch Puddington, a Freedom House New York-i vezető munkatársa.

Csernyánszky Judit interjúját a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2020. május 06., szerda 18:15