„Klubrádió
Reggeli gyors

Szorosan követik az uniós pénzek felhasználását – ígérte az Európai Bizottság

30/04/2020 08:47

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A New York Times is beszámolt arról, hogy Magyarországon vidéken enyhítik a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseket. Az EUobserver arról ír, hogy Vera Jourová európai bizottsági alelnök szerint egyelőre nem indítanak vizsgálatot a magyar rendeleti kormányzás miatt, de követik, hogyan alkalmazza a magyar kormány a veszélyhelyzeti, kiterjesztett jogköröket. A Bizottság honlapján olvasható, hogy jelentős támogatást kaphat Magyarország a koronavírus-válság miatt, és ennek felhasználását is figyelemmel kísérik. 

2020. április 30. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (20.04.30.)
05:52
00:00

Címlapokra került Orbán Viktor a korlátozó intézkedések vidéki enyhítésére vonatkozó bejelentésével – így a New York Times Európa szekciójában is. A kormány ezzel igyekszik megakadályozni a gazdaság tovább mélyülő válságát, ami a Reuters becslése szerint mintegy 4 százalékos GDP-csökkenéssel jár. A kormányfő Facebook-oldalán megjelent videóüzenetből a tudósítás kiemeli, hogy Orbán szerint az egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is miután beszerezte a szükséges védőfelszereléseket. Illetve megtudhatjuk, hogy kéthetente várható a korlátozások felülbírálata.

Az EUobserver számol be arról, hogy Vera Jourová európai bizottsági alelnök szerint egyelőre nem indokolt a magyar rendeleti kormányzás miatti vizsgálat megindítása, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az elmúlt időszakból ismert, a demokráciát aláásó kormányzati intézkedések miatt erős aggályok és kételyek merülnek fel, ezért szorosan követi a bizottság, miként alkalmazza a magyar kormány a rendkívül nagy hatókörű, korlátlan hatalmat biztosító törvényt a veszélyhelyzet idején.

Nemzetközi portálokon egyelőre nem találtuk nyomát, csupán az EU állásfoglalását rögzítő közleményt olvastuk, miszerint három, összességében 900 millió eurós segélycsomagot hagyott jóvá az Európai bizottság Magyarország számára a koronavírus okozta gazdasági válság kezelésére. Ami része a már március 19-én elfogadott kerettörvénynek. Margrethe Vestager európai bizottsági alelnök szerint ez legalább 5000 bajba került cég likviditási gondjait fogja enyhíteni, hogy ne kelljen elbocsátaniuk dolgozóikat. Állami garanciát biztosít a cégek felvett hiteleire. Ezenkívül segíti a kutatásokat, a tesztek és védőfelszerelések finanszírozását. A tagállamokkal szorosan együttműködve figyelemmel követik, hogy felhasználásuk az EU szabályoknak megfelelően történjen.

 
Európai Bizottság (fotó: Pixabay.com)
 


Másik hírrel is bekerültünk a New York Times-ba, azzal, hogy a magyar Gazdasági Versenyhivatal 2,5 milliárd forinttal megbüntette a Booking.com szállásfoglaló portált tisztességtelen üzleti gyakorlata miatt, mert félrevezette és „pszichológiai nyomás alá” helyezte a fogyasztókat. Méghozzá azzal, hogy ingyenesen le lehetett mondani a szálláshelyfoglalásokat és gyors döntésre kényszerítette a vevőket. A Reuters kérdésére válaszolva a Booking.com csalódottan vette tudomásul a döntést, mert más hasonló cég gyakorlatával egyezően működtette foglalási praxisát. A hatóság szerint limitált volt az ingyen lemondás és ráadásul felárral kínálták, tehát az ingyenesség árát beépítették a szállás díjába.

Ne írj erről, különben leültetnek címmel a BBC orosz nyelvű szekciójában Jurij Vengyik arról tudósít, hogy cenzúrára panaszkodnak a magyar újságírók. Legalábbis ez derült ki a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetnek a 19 ellenzéki sajtóorgánum megkérdezése alapján készült felméréséből. Az állami szervek csak a nekik tetsző újságírók válogatott kérdéseire válaszolnak, és az ellenzékiek az eddigieknél is nehezebben jutnak információkhoz. A pandémiára hivatkozva tovább szorítottak a gyeplőn, és az orvosok is félnek nyilatkozni a kilátásba helyezett megtorlások miatt. Az Átlátszó főszerkesztője elmondja, hogy legalább 50 kérdésük fekszik a kormányzati sajtó asztalán megválaszolatlanul. Ezt erősítette meg a CEU médiakutatásokkal foglalkozó vezetője is. Holott a több információ a koronavírus-járvány megállításában mindenkit segítene. Az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós szerint a TASZ felmérése nem objektív, a liberálisok újabb támadása, amit Soros Györggyel hozott összefüggésbe, és hozzátette azt is, hogy a TASZ is összefonódott a balliberálisokkal. Szerinte egyébként az ellenzéki médiának ugyanolyan joga van kérdezni, mint a többieknek, csak „hamis híreket terjesztenek” a magyarországi helyzetről. Például azt, hogy a parlament abbahagyta a munkáját, pedig nemcsak, hogy dolgozik, de bármelyik pillanatban véget vethet a veszélyhelyzetnek is.

Forma-1 - Magyar Nagydíj
 
Sebastian Vettel, a Ferrari német versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj harmadik szabadedzésén a mogyoródi Hungaroringen 2018. július 28-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
 


A Forma-1-es Magyar Nagydíj csapata biztos abban, hogy augusztus 2-án megrendezi a futamot – írja a legnépszerűbb amerikai sport tv, az ESPN portálja, hozzátéve persze azt is, hogy a koronavírus-járvány ismert helyzete ellenére is biztos Gyulay Zsolt, a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója a magyar versenyben, és napi szinte egyeztet a jogtulajdonossal. Az elhalasztott idény első fordulóját – jelen állás szerint július 5-én, Ausztriában, zárt kapuk mögött rendezik meg. Nem mellesleg egymást követő héten két futam lebonyolításában is gondolkodnak a magyar szervezők – pótolva a kimaradó versenyeket. Sőt, a 35 éves tapasztalatukra hivatkozva azt sem tartják kizártnak, hogy a mogyoródi futamokat már nézősereggel együtt tartják meg, hisz nálunk mindig nagy a verseny látogatottsága és üzleti sikere, nem szeretnének nagy veszteséget elkönyvelni, noha a jelen pillanatban a jegyárusítással leálltak.  

A Science Alert arról ír, hogy egykoron, pontosabban, amikor a Római Birodalom hanyatlásnak indult, a mostani Tolna megyei Mözs-Icsei dűlőn élők, a Kárpát-medence akkori lakói befogadták az úgynevezett migránsokat, sőt nemcsak hogy tiszteletben tartották szokásaikat, de még át is vették őket. Német és magyar régészek 96 sírt tártak fel, amelyek alapján megállapították, hogy közülük sokan mesterségesen nyújtották koponyájukat – már csecsemőkoruktól fogva. Ez önmagában is egy bizonyos közösséghez tartozás jele volt, de az sem kizárt, akkor ez volt a divat.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020. április 30., csütörtök 07:00