„Klubrádió
Hetes Stúdió

„Európában senki nem ásta alá annyira a fékek és ellensúlyok rendszerét, mint Orbán”

3/05/2020 17:53

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán Viktor a koronavírus-járványt ürügyként használta fel arra, hogy még nagyobb hatalmat ragadjon magához, aminek semmi köze az egészségügyben jelentkező válsághoz. Senki Európában nem tett szert ilyen hatalomra, és senki nem ásta alá ilyen mélyen a fékek és ellensúlyok rendszerét, mint Orbán. Teljesen egyértelmű, hogy autoriter hatalmának bebetonozásához használta fel az emberek életét fenyegető válságot – vélekedik Kenneth Roth, a Human Rights Watch igazgatója.

2020. május 02. Hetes Stúdió / részlet, Kenneth Roth-interjú (20.05.02.)
11:15
00:00

Egy hónap telt el az úgynevezett felhatalmazási (a kormánypárok szerint koronavírus-) törvény elfogadása óta. És még mindig tele van a nemzetközi sajtó az erről szóló elemzésekkel, véleménycikkekkel. 

Miért van folyamatosan napirenden a magyar rendeleti kormányzás? – kérdeztük a Human Rights Watch civil jogvédő szervezet igazgatójától, Kenneth Rothtól.

Az Európai Unió nagyon komolyan aggódik amiatt, hogy a demokráciák klubjában létrejön az első diktatúra. Merthogy az Unió nemcsak a szabad kereskedelem egységes tömbje, de a demokratikus tagországok csoportja is egyben. Úgy tűnik, Orbán Viktor azt gondolja, hogy Magyarország kivétel ez alól, és ezzel az Uniót egzisztenciájában fenyegeti. Mert az EU nyilvánvalóan nem akar egyszerűen csak szabadkereskedelmi egység lenni. El kell tehát most döntenie, hogy továbbra is tartja-e magát alapelveihez, hogy a demokráciák klubja is maradjon. Sajnos úgy néz ki, hogy Orbán-féle trend, az autoriter rendszer léte döntéshelyzet elé állítja a közösséget.

Ön a napokban írt egy véleménycikket az EUobserverben, azzal a címmel, hogy meg kell állítani Európa „autoriter rothadását”. Itt azt olvashattuk, hogy az EU-t ön már aligha tekinti a demokráciák klubjának. Épp Orbán miatt, mert elnézik neki, amit tesz.

Ez a félelmünk, mert Orbán ebbe az irányba viszi Magyarországot. Kovács Zoltán államtitkár ugyanott válaszolt az írásomra, cikkében igyekszik megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Ráadásul pont a lényeg felett siklik el, mert úgy állítja be, mintha Magyarország továbbra is demokrácia lenne. Egyszerűen mellőzi, hogy a járvány időszakában minden más állam is rendkívüli egészségügyi intézkedéseket hoz; senki nem vitatja a kijárási korlátozások és a távolságtartás jelentőségét. Orbán viszont a koronavírus-járványt csak ürügyként használta fel arra, hogy még nagyobb hatalmat ragadjon magához, aminek semmi köze az egészségügyben jelentkező válsághoz. Senki Európában nem tett szert ilyen hatalomra, és senki nem ásta alá ilyen mélyen a fékek és ellensúlyok rendszerét, mint Orbán. Teljesen egyértelmű, hogy autoriter hatalmának bebetonozásához használta fel az emberek életét fenyegető válságot. Ez nemcsak a demokráciára jelent veszélyt, de a magyarok egészségére is.

Ezt hogy érti?

Az a kormány, amelyik nem tartozik felelősséggel az országának, nem figyel az emberek érdekeire, csak a sajátjára. És amit maguk is látnak, azt mi is látjuk. Rendeleti kormányzás címén olyan lépéseket tesz, amelyek „maguk teremtenek vészhelyzetet”. Egyetlen ország sem rendelte el a kórházak 60 százalékos kiürítését. Ezen túlmenően Magyarország „rettenetes” adatokat produkált a pandémia mutatóit illetően is. Hisz az az adat, amelyt utoljára láttam, hogy több mint 300 áldozata van a járványnak, miközben a fertőzöttek 2700 felett járnak, azt mutatja, hogy több mint 10 százalékos a halálozási ráta! Ez rettenetes! És akkor Orbán azt állítja, hogy a diktatórikus hatalomra a járvány miatt volt szüksége? De hisz ezek az eredmények katasztrofálisak. És kérdem én: mi történik a kórházakból hazaküldött betegekkel? Hagyja, hogy meghaljanak otthon? Aki kórházi kezelést igényel, azt otthon nem tudják szakszerűen ellátni. Egy demokratikus vezető nem tesz ilyet, az autokratát viszont hidegen hagyja.

De hát Orbán Viktor azt mondja, ő megvédi a magyar embereket!

A legtöbb ország sokkal, de sokkal több tesztet végzett el, hogy életeket mentsen. Ha Orbán Viktor a magyarok nagy védelmezője, akkor miért végeztek a lakosság számarányaihoz képest 1 százaléknál is kevesebb tesztet mind a mai napig? Ezek is ijesztő adatok. De nézzük csak az uniós támogatásokat! Köztudott, hogy a „cimborái” között osztja szét a pénzt. Eközben hagyja az egészségügyet tönkremenni. Hisz még a WC-papírt is a betegeknek maguknak kell bevinni a kórházba! 

Nagyon meglep, hogy ilyen jól ismeri a magyar egészségügy helyzetét.

Orbán arról híresült el Európában, hogy alig gondoskodik a magyarok egészségügyi ellátásáról. És azt is tudja mindenki, hogy viszont jó a futballstadionok építésében. És abban is, hogy ebből a közvetlen környezete járjon jól. Orbán úgy állítja be, hogy az emberek profitálnak az ő autoriter hatalmából. De lesújtó az eredmény, amit elért ezzel a hatalommal. És most már – annyi év után – ezen nem is lepődünk meg. Mert egy felelős kormány biztosítja a parlament függetlenségét, a független bíráskodást, független újságírást, a független civil szervezetek, a független tudományos élet és oktatás létezését, működésének körülményeit. Mert a felelős kormány a társadalom jobbá tételén dolgozik. Amikor egy autokrata felszámolja ezeket az intézményeket azzal, hogy megkérdőjelezik az ő döntéseit, akkor nem a népét szolgálja, csak az önös érdekeit.

 
Kenneth Roth, a Human Rights Watch civil jogvédő szervezet igazgatója (wikipedia)
 


Cikkében Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság német elnökét is hibáztatja a helyzet mostani alakulásáért. Miért?

Igen, mert az ügy az Unió létkérdése lett. Ursula von der Leyen úgy reagált a kialakult helyzetre, hogy meg sem említette Magyarországot, csak általánosságokat mondott. Ez roppant kínos. És az sem segített a helyzeten, hogy a több európai ország által kiadott kritikus közlemény annyira finomkodó, „mézes-mázos” lett, hogy még a magyar kormány is tudott csatlakozni hozzá. Az Európai Néppártot is létében fenyegeti a Fidesz, amelyet még mindig nem „tettek ki”. Ha csak felfüggesztik a tagságát, azzal jól jár a magyar kormánypárt, mert még mindig haszonélvezője a jobbközép politikai közösségnek. De úgy tűnik, hogy az EPP kevésbé aggódik azért, hogy egy hajóban evez a Fidesszel, mint az Európai Unió, mert utóbbi határozottabban kiáll a demokratikus értékrend mellett. Eközben más kormányok elnézik ezt a „gerinctelen” hozzáállást. Márpedig ha Orbán teljesen „megsemmisíti” a demokráciát, csak idő kérdése, hogy ugyanaz megtörténjen Lengyelországban vagy máshol.

Donald Tuskot, az EPP elnökét is felelősnek tartja, amiért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból. Nem tart attól, hogy ellenkező esetben kilép Orbán az Unióból?

Nem gondolom, hogy bármi esélye lenne annak, hogy Orbán Viktor kilép az Európai Unióból. Magyarország a legnagyobb nettó haszonélvezője az uniós tagságnak. A helyzet iróniája, hogy Brüsszel támogatja Orbánt abban, hogy a demokrácia ellen intézhessen támadást. Ennek azonnal véget kellene vetni. 2020-ban véget ér a 7 éves költségvetési periódus. Németország veszi át a soros elnökséget az év második felétől. És közismert, hogy Németország az Unió legnagyobb nettó befizetője, úgyhogy neki kell kimondania a végső szót a következő ciklus költségvetéséről. Személyesen beszéltem erről a témáról Angela Merkel kancellárral, aki eltökéltnek látszik abban, hogy csökkentse a pénzügyi támogatását annak, aki a demokrácia megbuktatására játszik az Európai Unióban.

Ez érdekes. És Magyarország támogatását leállítaná?

Különbséget tennék a magyarok és Magyarország között. Senki nem akar ártani a magyar népnek. Orbán „diktatúráját” akarja mindenki megállítani. Az Unió keresi annak a módját, hogyan tudja támogatni az embereket, miközben megvonja Orbánéktól a támogatási összegeket, ha ő továbbra is a haveri rendszert akarja éltetni és felszámolni a demokráciát.

Az előbb gerinctelen hozzáállást említett.

Ursula von der Leyent nevezném gerinctelennek jelen esetben. És felhívnám a figyelmet Angela Merkellel összevetve a két politikai karakter közti éles különbségre. Aki január elsejéig eldönti a következő uniós ciklus költségvetését, az nem Ursula von der Leyen, hanem Angela Merkel lesz. Ő teljesen más karakter, aki tisztában van azzal, milyen katasztrófát jelent Európa demokráciájára Orbán.

Nem gondolja, hogy még mindig jobb Orbán éledező diktatúráját megtűrni, mint veszélybe sodorni az Unió egységét?

Igen, ezt kérdezte az előbb, más formában. Nem hiszem, hogy bárki azt gondolná, hogy veszélyben az Unió egysége. Zéró esélyt adok annak, hogy Orbán otthagyná az egységes uniós piacot, feladná a munkaerő szabad áramlását. Ez csak hamis ijesztgetés. Ez semmi másról nem szól, csak arról, hogy az Unió akarja-e továbbra is finanszírozni Orbán rendszerét. Az ötlet, hogy Orbán elhagyná az Uniót, a saját, „burjánzó diktatúráját” is aláásná, mert a magyarok „rögtön fellázadnának” ellene. Az utolsó lenne, amit a magyarok akarnak, hogy feladják azt a szabadságot, amit az Unió jelent nekik. A budapesti főpolgármester-választás is ezt bizonyítja. Teljesen világos, hogy nagyon sok magyar ember lázad a Fidesz autoriter rendszerváltása ellen. Engem is sokkolna, ha a magyar nép feladná azokat az előnyöket, amelyek az uniós tagsággal járnak. Nem gondolom, hogy ez reális veszély.

Magyarország szavazati jogának elvétele az Unióban megfelelő megoldás lenne a helyzetre? Mi lenne ön szerint a legjobb megoldás?

Igen, most válaszút elé érkezett az Unió. El kell döntenie, hogy megvonja-e Magyarország szavazati jogát, és leállítja-e a rendszer finanszírozását.

Elég nehézkesnek tűnik a másfajta, közvetett finanszírozási forma. Teljesen leállíthatják a támogatásokat?

Ezt majd kidolgozzák. Már tartanak az egyeztetések arról, hogy feltételekhez kötik a támogatásokat. Úgy, hogy azokat az arra érdemes magyar emberek kapják meg, akiknek szükségük van a támogatásra, és ne Orbán autokrata ármánya.

Úgy érzem, ez üzenet is a magyaroknak

Azt üzenem ezzel a magyar embereknek, hogy Európa velük van. Európa igenis látja, hogy Orbán Viktor a koronavírus okozta válság leple alatt inkább a saját hatalmát akarja még jobban megszilárdítani, mintsem megoldani a vírus jelentette, legfőképp az egészségügyben jelentkező problémákat. Az európaiak határozottan együtt éreznek azokkal, akik látják, hogy Orbán az önös érdekeit szolgálja ki ahelyett, hogy a társadalmi jólét növelésén dolgozna. Hihetetlenül nagy a szolidaritás Európában azokkal a magyarokkal, akik a diktatúra csapdájából próbálnak kivergődni – nyilatkozta a Klubrádiónak Kenneth Roth, a Human Rights Watch igazgatója.  

Csernyánszky Judit interjúját a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Wikimedia Commons

Hetes Stúdió
2020. május 02., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor