„Klubrádió
Esti gyors

Szabó Tímea: Orbán kivéreztetésre ítélte az önkormányzatokat

18/05/2020 20:56

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor miniszterelnök kivéreztetésre ítélte az önkormányzatokat, és azt hiszi, hogy mert járvány van, ezt senki nem veszi észre – mondta Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke.

2020. május 18. Esti gyors / részlet, Szabó Tímea (20.05.18.)
03:49
00:00

Március 30-án fogadták el az úgynevezett felhatalmazási törvényt, és  az ezzel járó különleges jogkört a miniszterelnök múlt heti, belgrádi bejelentése alapján hamarosan visszaadja. Szabó Tímea nem tudja, hogy ez pontosan mikor lesz, mert Orbán Viktor, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Varga Judit igazságügyi miniszter három különböző dátumot mondott be, de szerinte szó sincs arról, hogy valami lovagias tettet hajtanának végre, és hogy az ellenzéknek kellene bocsánatot kérnie, hiszen visszaélt a hatalmával a kormány. Azt mondta: eleve cinikus megjegyzés volt, hogy úgyis a parlament szavaz a felhatalmazás visszavonásáról, de ebbe is "belegabalyodtak", mert Orbán Viktor most azt mondja, hogy ő adja vissza ezt a jogkört. Szabó Tímea hozzátette: nyilvánvalóan ez szimbolikus és nem ez az érdekes, hanem az, hogy a kormány miként használta a felhatalmazást.

A párbeszédes politikus szerint nagyon sok "piszokságot" törvényként nyújtottak be a járvány alatt. Orbán Viktor azzal védekezik, hogy a rendeleti kormányzást nem is használt semmi rosszra – persze, de közben arra is ígéretet tett a kormányfő, hogy a veszélyhelyzet alatt nem foglalkoznak olyan dolgokkal, amelyek nem kapcsolódnak a koronavírushoz. Ehhez képest azt látni, hogy sok százmilliárdos kínai vasútvonal van, „adnak-vesznek ingatlanokat a haveroknak, elárverezik a Balatont Rogán Antalék”, tehát sorra olyan jogszabályokat hoztak, amelyeknek semmi közük a járványhoz. 

Azt nem tudni, hogy a rendeletek sorsa mi lesz, kérdéses az önkormányzatok helyzete. Szerinte Orbán Viktor kivéreztetésre ítélte az egész önkormányzatiságot, és azt hiszi, hogy mert járvány van, az emberek ezt nem veszik észre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünkön a gödi ipari park, fotó: MTI/Mónus Márton

Esti gyors
2020. május 18., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János