„Klubrádió
Reggeli gyors

Szabó Tímea: A fideszesek válságkezelés helyett megalázzák a nőket

6/05/2020 13:40

| Szerző: Klubrádió

A kormánytöbbség megszavazta az isztambuli egyezményt elutasító határozatot. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője szerint ezzel akarják elterelni a figyelmet az elégtelen válságkezelésről és Kövér László súlyos mondatairól, ezzel együtt így is gondolkodnak a nőkről. A családon belüli erőszak nők millióit érinti, „őket alázza meg most a Fidesz és a KDNP” – tette hozzá.

2020. május 05. Reggeli gyors / részlet, Szabó Tímea (20.05.05.)
05:03
00:00

Hétfőn a parlament elé terjesztett egy politikai nyilatkozatot a KDNP az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról, kedden pedig meg is szavazták. Szabó Tímea országgyűlési képviselőt, a Párbeszéd társelnökét kérdeztük (a beszélgetés még a szavazás előtt készült).

Szerinte két oka van, hogy ezzel foglalkozik most a kétharmados kormánytöbbség: az egyik, hogy megpróbálják elterelni a figyelmet Orbán Viktor „elégtelen járványkezeléséről” és Kövér László „vállalhatatlan mondatairól” ezzel a „provokációval”, a másik pedig, hogy tényleg így gondolkodnak a nőkről. Orbán Viktor mindig kell valamilyen ellenség, amely ellen látszatküzdelmet folytat – most van egy valódi, a járvány, amelyet nem tud legyőzni, bevándorlók, menekültek nincsenek, ezért kiválasztották a nőket. 

Ez kockázatos, mert a választópolgárok fele nő – jegyezte meg műsorvezetőnk, és Szabó Tímea szerint is érthetetlen, valószínűleg a kormánypárti politikusok a saját indulataikat nem tudják legyőzni. Nem a válságkezeléssel, valódi gazdasági segélycsomag megalkotásával foglalkoznak, hanem „még egyet belerúgnak a nőkbe”. Azt gondolják, nem számítanak azok a nők, akik a kényszerű bezártság miatt még rosszabb helyzetben vannak. Nem egy hír jelent meg arról, hogy emelkedik a bántalmazott nők száma, amúgy is évi 12 ezer ilyen hívást kap a rendőrség, és a nők kétharmada elszenved életében valamilyen erőszakot hozzátartozó részéről. Nagyon súlyos problémáról van szó, és ezt azzal terelik el, hogy migránsokról meg társadalmi nemről (genderről) beszélnek a javaslatban.

Az isztambuli egyezmény ratifikációja arra kényszerítené a kormányt, hogy egy sor olyan intézkedést meghozzon, amellyel ennek meg kell felelni, de erre nem hajlandók. Szabó Tímea a Párbeszéd nevében még a járvány előtt benyújtott egy javaslatot, amelyben szerepel a védett házak kiterjesztése, a rendőrség képzése (mert a legtöbb ilyen eset felderítetlen marad). Sok formája van az erőszaknak, nők millióit érinti, „őket alázza meg most a Fidesz és a KDNP”. Kövér László mondatait senki nem cáfolta meg, azt gondolják, hogy csak akkor nők, ha szülnek – nem is gyereket, hanem unokát, tette hozzá műsorvezetőnk.

 kép: Szabó Tímea/Facebook
 
 


Szabó Tímea a Parlamentben a szavazás előtt olyan transzparenst tartott fel, amelyen Kövér László 2015-ös beszédéből merített: „szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.05.05. 08:40
Műsorvezető: Dési János