„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hol van a konzervatív értelmiség?

29/04/2020 20:07

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Ez a rezsim diktatúra. A lényeg: folyamatosan biztosítani a teljhatalmat akár a parlament, akár a személyes függőség hálózata által – mondja egy konzervatív filozófus.

2020. április 29. Megbeszéljük - részlet 20.04.29. Béndek Péter
15:50
00:00

Nem állunk közelebb ehhez a rezsimhez, minta a baloldal – válaszolta Bolgár György kérdésére Béndek Péter, polgári, konzervatív filozófus. Az „1000 leütés” blog szerzője azt mondta, ha a konzervatív értelmiségből valaki betagozódott a hatalomba, vagy annak közelébe, az a korrupció jele. A többség távol tartja magát ettől a rezsimtől, mert ez diktatúra. Lehet, hogy tankönyvi értelemben nem, bár az is kérdés, hogy mi a tankönyvi értelem, hiszen a diktatúrák is változnak.

A rezsim radikalizálódik, az orbánizmus lényege, hogy folyamatosan biztosítani kell a teljhatalmat. Amikor megvan a kétharmad, akkor a parlamenten keresztül, egyébként pedig bármikor a személyes függés hálózatán keresztül. Most, a járványveszély idején láthatóan megnőtt a bizonytalanság Orbán tágabb környezetében, ki is iktatta a parlamentet. Később valószínűleg visszatér a korábbi modellhez.

Béndek Péter optimalizált diktatúrának nevezi azt, ami Magyarországon történik. A parlamentben az ellenzék csak díszlet, nem tesz meg mindent a hatalom megdöntéséért. Az Országgyűlésen kívül lenne a helye, illetve az utcán kellene dolgoznia, az emberek között.

Szó volt a beszélgetésben Kövér László kijelentéséről is, mely szerint  „Ez az ellenzék nem a nemzet része, semmiben sem különbözik Rákosi Mátyástól."

Béndek Péter szerint ez a gondolkodás 1944-re vezet vissza. Ám Kövér Lászlók voltak is, meg lesznek is, a kérdés az, hogy ki hisz nekik. Az ellenzéknek egyebek között az lenne a dolga, hogy Kövér és a hallgatói kötött megzavarja a rezonanciát. A filozófus nem dicsérte a polgári, konzervatív értelmiséget sem. Kíváncsian várja, hogy végre mikor szólal meg valaki közülük.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Megbeszéljük
2020.04.29. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György