„Klubrádió
Reggeli gyors

EU-csúcs: pénzt a jogállam helyett?

20/07/2020 07:11

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az Európai Unió vezetői továbbra sem tudtak megegyezni az EU költségvetéséről és a koronavírus miatti támogatási csomagról, a vita már háromnaposra nyúlt – írja a Politico. Pénzt a jogállam helyett? Miért lehetséges az, hogy Magyarország a csúcstalálkozó nyertese lehet végül? – teszi fel a kérdéseket a német RND. Az amerikai Foreign Policy hosszú közöl arról, hogy a magyar demokrácia továbbra is veszélyben van. Nemzetközi lapszemle.

2020. július 20. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (20.07.20.)
05:02
00:00


Háromnapossá nyúlt a vita a támogatásokról, küszködik az EU

A vitában áttörést hozhat az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által javasolt úgynevezett „szuper sürgősségi fék” beépítése a költségvetési rendszerbe, amellyel a jogállami kifogások észlelése során be lehetne fékezni az uniós támogatásokat – írja a Politico a háromnapossá kerekedett brüsszeli vita összefoglalójában. A Tanács tagjai, 27 állam- és kormányfő tárgyalt a következő uniós pénzügyi ciklus és a koronavírus okozta válságot kezelő segélycsomag elosztásának lehetőségeiről, számszerűen 1800 milliárd eurós összegről. A cikk szerint komolyabb volt a vita az új kormányzati mechanizmusról, mint a költségvetés és a segélyalap összegéről. A holtpontra jutott viták során mindig volt valamilyen biztató fejlemény, de messze vagyunk még a megoldástól – így összegezte Sebastian Kurz osztrák kancellár a történteket. Mark Rutte holland kormányfő szerint azonban ez a szuper fék sem elegendő a rendszer működtetéséhez. Felvetődött az is, hogy az úgynevezett takarékos négyek (svédek, osztrákok, hollandok és dánok) több kompenzációt kapnának, mivel ők nettó befizetők és a többieknél rosszabbul járnak hosszú távon. A jogállamiság függvényben kapható támogatás szigorításának kérdésében is kitartott Rutte kormányfő eredeti álláspontja mellett, így a kompromisszum egyelőre várat magára. 

 Óriási összegek elosztásáról tárgyalnak (kép: Pixabay.com)
 
 


Pénzt a jogállam helyett? Miért lehetséges az, hogy Magyarország a csúcstalálkozó nyertese lehet végül? – ezzel a felvetéssel foglalkozik a német RND, amelynek összefoglalójából megtudjuk, hogy a holland Mark Rutte álláspontja Angela Merkelt feldühítette. Aki persze – a soros elnökség vezetőjeként - mielőbb le akarta volna zárni a vitát. Rutte azonban ragaszkodott ahhoz, hogy kisebb legyen a vissza nem térítendő támogatás összege az eredeti 500 milliárd eurónál, és felhasználását komoly ellenőrzés alá vegyék. Majd a helyzetet továbbélezte Orbán Viktor, amikor szűk körű, az udvaron összerántott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy nem érti, miért gyűlöli őt és Magyarországot a holland kormányfő. A német forrás szerint még ha a hétéves költségvetésnél nem is, de segélyalapnál feltehetően beáldozzák a jogállami normák számonkérését, csakhogy mielőbb megkaphassák a járvány miatt nagy bajba került országok a sürgőssé vált támogatásokat.

 kép: Pixabay
 
 

Az oroszlán ketrecének ajtaja már egy ideje nyitva áll

Orbán illiberális politikája továbbra is fenyegeti a magyar demokráciát – fejtegeti hosszú elemzésében az amerikai Foreign Policy folyóirat – magyar szerző, Lehotai Orsolya tollából. Lehotai New Yorkban társadalomtudományi kutatásokat folytat, a CEU PhD-se volt. Alaptétele, hogy ugyan a veszélyhelyzetnek véget vetett a kormány, azonban az egészségügyi válsághelyzet semmivel sem lesz különb a koronavírus-járvány első szakaszában megtapasztalt állapotnál. Az egészségügyi válsághelyzetnél egyrészt annak veszély fenyeget, hogy a parlament nélkül bevezethető, másrészt a törvényi és politikai keretei teljesen képlékenyek és kiszámíthatatlanok. Mivel ebben sem szerepel, például hathónapos időkeret, nagy az esély a hatalommal visszaélésre. Bebörtönözhetik önkényesen azt, aki nem tartja be a karantén-szabályokat, vagy aki a kormány megítélése szerint rémhírt ad terjeszt, ebből adódóan félelmet gerjeszt az állampolgárokban. Ez esetben több olyan intézkedés is bevezethető lesz, amelynek aligha lesz köze magához a járványhoz, mint ahogy ez történt az első szakaszban. Orbán politikai ellenfeleit pedig még könnyebben lehet majd támadni arra hivatkozva, hogy veszélyt jelentnek a közbiztonságra vagy a közéletre. Hisz a fékek és ellensúlyok rendszere nem működik, nem lesz semmilyen kontroll kormányfő felett. Ez olyan politikai porond lesz, ahol a kormány – mint az állatidomár –, maga dönti el, az oroszlán mikor hagyhatja el a ketrecét. Azzal, hogy az oroszlánt vissza is lehet csalogatni a ketrecébe, azt a hamis benyomást keltheti a nézőben, hogy befolyással lehet az eseményekre. Holott tudvalevő, hogy a ketrec ajtaja már évek óta nyitva áll.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Reggeli gyors
2020. július 20., hétfő 07.00