„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nagyon nem hiányzott a Momentumnak párttársuk időseket bántó írása

20/07/2020 19:04

| Szerző: Klubrádió

Kádár Barnabás, a Momentum politikusa a lengyel választásokat elemző írásában arra jutott, talán jobb lenne, ha a 65 év felettiek nem mennének el szavazni, inkább a fiatalokra hagynák a döntést. Orosz Anna, a párt elnökségi tagja elhatárolódott ettől a bejegyezéstől, amelyet szerencsétlennek nevezett, és hangsúlyozta: pótolhatatlan az idősek élettapasztalata az ország ügyeinek megítélésében.

2020. július 20. Megbeszéljük / részlet, Orosz Anna (20.07.20.)
12:13
00:00

Kádár Barnabás, a Momentum egyik alapítója, volt elnökségi tagja Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a lengyel köztársaságielnök-választáson győztes, a jobboldali populista kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott Andrzej Duda szavazói között jóval többen voltak az idősek (60 év fölöttiek), mint a fiatalok (18-29 éves korosztály). Ugyanez volt megfigyelhető a Brexitnél vagy Donald Trump amerikai elnök megválasztásánál. Az adatok ismertetése után azonban a momentumos politikus azt írta: természetesen nem szeretné elvenni senki választójogát, de célravezetőek lehetnek idősebbek által indított kezdeményezések, mint hogy ne menjenek el szavazni, hanem „hagyják inkább a fiatalokra a döntést, úgyis ők szenvedik meg majd a következményeit”.

Erről kérdeztük Orosz Annát, a Momentum elnökségi tagját, újbudai alpolgármestert, aki abszolút egyetértett műsorvezetőnknek azzal a felvetésével, hogy az idősebbeknek is van jövőjük, beleszólhatnak ebbe, nem beszélve arról, hogy gyerekeik, unokáik érdekében, tapasztalataik alapján akarnak döntést hozni.

Közölte: a Momentum belső hangulata egyértelműen azt fejezte ki, hogy ez nagyon szerencsétlen kijelentés volt. Kádár Barnabás azóta kétszer is elnézést kért. Azt írta, sose érvelt amellett, hogy az idősek ne szavazhassanak, ez butaság volt, ennyi erővel a fiataloknak meg nem kellene szavazniuk a nyugdíjról, ami szintén értelmetlen lenne. Nagyon jól van az úgy, hogy minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár szavazhat - tette hozzá.

Hangsúlyozta: semmi szín alatt nem ért egyet ezzel a sugalmazással, és abszolút belátja, hogy nagyon bántó. Ő és az összes általa ismert momentumos is fontosnak tartja az idősek élettapasztalatát, amellyel nem rendelkezhet egy fiatal ember, hiába olvasott vagy tanult, és nagyon jó, hogy ezek az emberek a maguk bölcsességével járulnak a szavazóurnákhoz. 

Orosz Anna felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a fiatalok, akiknek egy-egy hosszú távú politikai döntés egész életükre, sőt, gyerekeik, unokáik, vagy akár dédunokáik életére is hatással lesz, világszerte jóval kisebb arányban mennek el szavazni, mint az idősebb korosztályok. Azon akar dolgozni a Momentum, hogy a fiatalok jobban bevonódjanak, mert aki őket meg tudja szólítani, az meg tud újulni.

Szerinte sok idős embernek is elnyerték a bizalmát; nemrég volt Cegléden begyűjteni a nemzeti konzultációs íveket, ahol nagymamák mondták neki, hogy azért szavaznak rájuk, mert szeretnék nemcsak karácsonykor meg évente még egyszer látni a külföldön dolgozó unokájukat, hanem azt szeretnék, ha hazajönne.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép:

Megbeszéljük...
2020. július 20., hétfő 17:20
Műsorvezető: Bolgár György