„Klubrádió
Reggeli gyors

A fiataloknál már bukna a Fidesz

11/06/2020 11:41

| Szerző: Klubrádió

A kormánypárt tábora stabil, a Fidesz be van betonozva. A szimpatizánsok teljesen elégedettek a kormányzással. A 30 év alattiaknál más a helyzet a Medián felmérése szerint.

2020. június 11. Reggeli gyors - részlet 20.06.11. Hann Endre
08:11
00:00

A koronavírus-járvány sok mindent megváltoztatott, de a pártok közötti erőviszonyokat nem nagyon. A Medián közvélemény-kutatása szerint a Fidesz stabilizálta szavazótáborát, ami egyébként is ritkán változik. Ha néha-néha csökken valamelyest a kormánypárt népszerűsége, az az ellenzéknél soha nem jelenik meg, vagyis aki fideszes volt, az is marad. Legfeljebb néha elbizonytalanodik kissé, de annyira nem, hogy másik pártot válasszon magának. Hatásos a propaganda. Győztünk, gyorsak, erősek vagyunk, az aktuális gonosszal mindig sikerrel küzdünk, most éppen a koronavírust tettük ártalmatlanná, ez tetszik a szimpatizánsoknak. A teljes népesség körében 40, a biztos szavazók körében 60 százalékon áll Orbán Viktor pártja.

 

A járvány kezelésével a kormánypártiak 91 százaléka elégedett, négyest, vagy ötöst adnának a kormánynak, ha iskolai osztályzatban kellene értékelniük a történteket, de a teljes népesség körében is kevesebben vannak azok, a közepesnél rosszabb jegyet adnának.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője szerint az ellenzék legnagyobb problémája továbbra is a megosztottság. Túl sok energia megy rá arra, hogy megpróbáljanak valamiféle egységet sugallni. A Momentum és a Demokratikus Koalíció támogatói egységet, elszántságot mutatnak, ez korábban a Jobbikra volt jellemző, a Kétfarkú Kutya Párt is jó eredményeket hoz, vetekszik az MSZP számaival.

Ami markánsan látszik a Medián kutatásából, az az, hogy a 30 év alatti korosztály sokkal kevésbé szimpatizál a kormánypárttal, mint az idősebbek. Amennyiben csak a valóban fiatalokon múlna most egy választás, akkor a „fiatal demokraták” veszítenének, fölényesen nyerne az ellenzék.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI

Reggeli gyors
2020.06.11. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes