„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szél Bernadett: Nem interpellációk kellenek, hanem akciók

9/06/2020 22:46

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt is megkérdeztük az ellenzék előtt álló lehetőségekről. Szerinte mivel "papírunk van" róla, hogy nincs demokrácia, parlamenti felszólalások helyett figyelemfelhívó akciókra van szükség fontos ügyekben, mint a kórházak kiürítése. Alternatív parlament létrehozását is javasolja. Úgy véli: mind a 106 egyéni körzetben előválasztást kellene tartani, sőt, az se lenne elvetendő, ha így dőlne el a közös lista első 30 helye.

2020. június 09. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Szél Bernadett 2020.06.09.
18:29
00:00

Vitaindító cikket írt a Klubrádió honlapjára Haraszti Miklós újságíró, volt SZDSZ-es politikus az ellenzék állapotáról. Szerinte az Orbánnal szemben álló pártok visszatértek az egymás elleni pontszerzés önsorsrontó politikájához, az együttműködés ismét jövőidejű szóvá vált számukra. Eközben a polgárok továbbra is egyetlen dologra kíváncsiak: van-e kormányzóképes alternatíva.

Erről kérdeztük Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, aki azt mondta: nehéz helyzetben van, mert nem szereti kritizálni az ellenzéket; nyilván egy független értelmiségi más helyzetben van. Könnyű lenne címlapra kerülni azzal, hogy az ember jól odamondogat a másiknak, de most pont erre nem lenne szükség, ez csak a Fidesznek jön jól – tette hozzá.

Az emberektől azt hallja, hogy „mindegy, csak már legyen vége ennek” (a rendszernek), ez olyan, mint egy sóhaj, már tényleg elegük van, mert fojtogató a légkör, rengeteg az indulat. Ezért egyértelmű, hogy a legszélesebb körű kormányváltó együttműködésre van szükség. Mind a 106 körzetben meg kell találni a legjobb jelölteket, ennek az eszköze az előválasztás. A dolog rákfenéje, hogy nem kétfordulós a választás, és úgy lehet helyettesíteni az időrendben első fordulót, hogy ha magukban erről megegyeznek – mondta. Sőt – folytatta –, a közös lista első 30 helyén se tartja az előválasztást ördögtől valónak.

 
Szél Bernadett és Hadházy Ákos tüntet a Clark Ádám téren a kórházak kiürítése ellen (kép: Klubrádió)
 


Szerinte a kormány számára problémás, tartalmi kérdéseket (mint a kórházak kiürítését) feszegető akciókat tovább kell vinni, úgy érzi, ezek bosszantják a Fideszt, az ellenzéki szavazók viszont kedvelik őket. A Clark Ádám téri, dudálós véleménynyilvánítást – a kórházak kiürítése miatt – azért tartja fontosnak, mert megmutatta, hogy működik a hatalom jelenleg. Ezt a Deák téri eseményekkel összehasonlítva látható, hogy "Orbán még tovább ment az elnyomásban". A vírushelyzetet, a felhatalmazási törvényt pedig arra akarták felhasználni, hogy "az ellenzéken ugráljanak" – vélekedett a képviselő.

Szél Bernadett azt mondta: a Jobbiktól a DK-ig lehet ellenzékről beszélni, a Mi Hazánkat nem sorolja ide. Nagyon eltérő ideológiájú emberek támogatják ezeket a pártokat, és ha kormányváltás lesz, márpedig ez a cél, akkor a választók legszélesebb körét kell tudni képviselni. Orbán Viktor kormányzása nem demokrácia, "papírunk van róla", hogy hibrid rendszer, és annak is "furcsa árnyalata". Szerinte az is jó javaslat, ha alternatív parlamentet hoznak létre, ahol megmutatják, hogy kulturáltan, "Kövér Lászlós, házmesteres fenyegetések nélkül" képesek beszélni az ország dolgairól, és mellette cselekszenek is.

Hangsúlyozta: minden olyan törekvést támogat, amely nem fogadja el a mostani rendszert kvázi demokráciaként. A Parlamentet nem lehet úgy használni, mintha demokrácia lenne, mert nincsen demokrácia, a sajtót se, mert nincs sajtószabadság – tette hozzá. Szél Bernadett szerint ha az ellenzéki képviselők megpróbálnak úgy interpellálgatni, mintha semmi sem történne, az baj. Alternatív módszerekre van szükség, ezzel kapcsolatban saját példáit említette, amikor a fóti gyermekváros ügyében addig üldözte az államtitkárt, amíg ország-világ előtt rá nem tudtak mutatni arra, hogy mi történik ott. Vagy amikor Müller Cecíliát meghallgatták a bizottságban, ő nem kapott szót, de a folyosón odament a tiszti főorvoshoz, és el tudta intézni, hogy a gyerekeket ellenőrzött körülmények között kiengedjék sétára az intézményekből.

Felidézte: amikor a Fidesz volt ellenzékben, Navracsics Tibor frakcióvezetőt otthagyták "kvázi túszként" a Parlamentben, ő válaszolt a felvetésekre, a többiek meg elmentek szervezni az életet. Ez is létező modell lenne, hogy a frakcióvezetők maradnak benn, napirend előtt felszólalnak, utána pedig valami alternatív dolog történik. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. június 09., kedd 16:00
Műsorvezető: Bolgár György