„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett: Ezer helyen sérti az alaptörvényt a gödi jogfosztás

28/05/2020 11:03

| Szerző: Klubrádió

Összejött a kellő számú aláírás, ellenzéki országgyűlési képviselők az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amiért Göd városától a kormány elvesz egy nagyberuházást és a területet is. Szél Bernadett szerint ezer helyen sérti az alaptörvényt ez az eljárás, amelyet törvénnyel akarnak széles körben alkalmazni.

2020. május 28. Reggeli gyors / részlet, Szél Bernadett (20.05.28.)
03:54
00:00

A kormány először Gödre és az ottani Samsung-beruházásra hozott egy jogszabályt, amely szerint elveszik az adóbevételt és a területet is az ellenzéki vezetésű várostól. A pénzt a fideszes vezetésű megyei önkormányzat oszthatja majd el – írja az Index. Összegyűlt a szükséges számú aláírás, így ellenzéki országgyűlési képviselők az alkotmánybírósághoz fordultak utólagos normakontrollért a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése (és annak tervezett törvénybe iktatása, kiszélesítése) miatt.

Szél Bernadett független képviselő szerint ez volt a minimum, itt nem állnak meg. Az Alkotmánybíróság a veszélyhelyzet alatt elsőbbséget adott azoknak a témáknak, amelyek elé kerültek, ezért reméli, hogy ez az ügy sem parkol ott sokáig egy asztalfiókban. Göd városa is az Ab-hoz fordult, de a kettő együtt teljes egész szerinte, mert más eszközei vannak egy érintett  önkormányzatnak, mint a parlamenti ellenzéknek. Ezer helyen sérti az alaptörvényt, ami történt, így bízik abban, hogy ezt nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról.

Visszamenőleges hatályú választási csalásnak nevezte ezt a módszert, amelyet törvényerőre is akarnak emelni. A kormány tesztüzemnek használta Göd városát, és az ottani eljárást az ország sok területén meg akarja ismételni. A paksi bővítésért felelős miniszternek volt szerinte egy árulkodó mondata: Paks városát nyugtatta, hogy tőlük nem veszik el azt a beruházást, csak ott alkalmazzák ezt a módszert, ahol a lakosságnak problémája van vele. Minden nemzetközi intézkedés előszobája az Alkotmánybíróság. Volt már korrekt döntés, kíváncsian várja, hogy mi lesz, de nincsenek illúziói – tette hozzá Szél Bernadett.

A független képviselő hozzátette: ha a jövőben fordul a kocka, és sokan dolgoznak azon, hogy forduljon, akkor nem lehet nulláról indulni, ezekre az iratokra, dokumentumokra szükség lesz, a Fidesz pedig biztosan nem szereti, ha az ellenzék aktív, „kellemetlenkedik”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi képünkön a gödi Samsung-gyár; fotó: MTI/Mónus Márton

Reggeli gyors
2020.05.28. 08:45
Műsorvezető: Lampé Ágnes