„Klubrádió
Esti gyors

Szél Bernadett: A különleges gazdasági övezet különleges kifejezés a lopásra

20/05/2020 23:56

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint „visszamenőleges hatállyal elkövetett választási csalásra” készül a kormány a különleges gazdasági övezetek kialakításával. Ennek a törvénynek a mintája a gödi eset, amelynél elveszik az adóbevételt és a területet is az ellenzéki vezetésű önkormányzattól. 

2020. május 20. Esti gyors / részlet, Szél Bernadett (20.05.20.)
07:03
00:00

A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztésről vitáztak szerdán a Parlamentben. 

A kormány először Gödre és az ottani Samsung-beruházásra hozott egy jogszabályt, amely szerint elveszik az adóbevételt és a területet is az ellenzéki vezetésű várostól. A pénzt a fideszes vezetésű megyei önkormányzat oszthatja majd el – írja az Index. A gödi (momentumos) polgármester az Alkotmánybírósághoz fordult, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő pedig ombudsmanhoz. Az ilyen „különleges gazdasági övezet” létrehozásának lehetőségét törvénybe is iktatná a kormány, ennek a tervezetnek a vitája kezdődött el.

Szél Bernadett úgy fogalmazott ebben a vitában, hogy „visszamenőleges hatállyal elkövetett választási csalásra” készül a kormány. Az Esti gyorsban azt mondta: az önkormányzati választásokon demokratikusan megválasztott önkormányzatok kezéből kivesznek forrásokat, és átteszik oda, ahol fideszesek vannak. Maga a folyamat nem demokratikus szerinte, Orbán Viktor nem tudja elfogadni, hogy bizonyos helyeken ellenzéki polgármesterek győztek, ellenzéki többségű képviselő-testületek alakultak, és az a cél, hogy ne ők kezeljék ezt a pénzt, hanem a megyei közgyűlések, ahol többségében maradtak a fideszes képviselők. Úgy fogalmazott: „láttunk a Fidesztől már sokféle csalást, (...) a propaganda a legnagyobb választási csalás, és voltak pikáns dolgok 2018 környékén, most ez egy új technikája az orbáni csalásoknak”.

Azt mondta: két egyenlő települési önkormányzat közti konfliktus megoldásáról beszélt az illetékes államtitkár, miközben Süli János Paks-miniszter a Népszavának azt mondta, a Paks II.-t nem veszik ki az önkormányzat kezéből, mert szeretik az emberek. Tehát csak olyan helyeken merül fel ez a gödi modell, ahol az emberek ellenkeznek a beruházással, így Pakson nem. Szél Bernadett rá is kérdezett erre Süli Jánosnál, az államtitkár pedig nem válaszolt erre a felvetésére. De úgy véli, kibújt a szög a zsákból, ebben nincs semmi demokratikus; Gödön nem akarják a helyiek a Samsung bővítését, erre a kormány fölvitte megyei szintre az egészet egy rendelettel, és most törvényt csinálnak ebből a pénzeltérítésből.

Megjegyezte, az államtitkár azt mondta, hogy ez nem terjed ki Budapestre és a megyei jogú városokra, és „egyértelműbbé fogják tenni” ezt a szabályozást. Ha így hagyják, akkor az félreérthető, és általában kiskaput szokott takarni. Szél Bernadett úgy fogalmazott: a különleges gazdasági övezet különleges kifejezés a lopásra. A Parlamentben egyébként is jó kifejezésekkel írták le, elhangzott, hogy "önök lopni készülnek", és az is, hogy ez a „lex einstand”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2020. május 20., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor