„Klubrádió
Reggeli gyors

Újra nekimennek Mészáros vagyonának, az ellenzék nem adja fel

13/05/2020 12:12

| Szerző: Klubrádió

Ahogy az várható volt, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes többsége nem engedte tovább a „Mészáros-adóról” szóló törvényjavaslatot. Szabó Szabolcs független képviselőt kérdeztük, aki szerint hajuknál fogva előrángatott kifogásokat hoz fel a Fidesz, de újra benyújtják a javaslatot, átdolgozva.

2020. május 13. Reggeli gyors / részlet, Szabó Szabolcs (20.05.13.)
05:52
00:00

Kedden tárgyalta a parlament gazdasági bizottsága a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők által  benyújtott javaslatot, amely szerint azoknak kellene fizetniük, akik 2012 eleje és 2020 márciusa között például közbeszerzéseken legalább ötmilliárd forintnyi árbevételt szereztek. A javaslatról viszont nem is szavaz a parlament, mivel elbukott már a gazdasági bizottsági ülésén, ahol a fideszes többség nem támogatta tárgysorozatba vételét.

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselőt kérdeztük, akit nem lepett meg, hogy a fideszes többség elutasította javaslatukat, de úgy gondolja, mindig van értelme törvénymódosításokat benyújtani, hiszen ezzel mutatják a választók felé, hogy mit tennének másképp, ha ők lennének kormányon.

Szabó Szabolcs úgy fogalmazott: ennél sokkal keményebben „bánna el” Mészáros Lőrinc vagyonával, az államosítás se állna tőle távol, mert az nem normális, hogy Mészárosnak annyi földje van, mint a Károlyi családnak annak idején. Az 1848-as önkéntes örökváltságot idézte fel, amely nem diktatórikus megoldás volt. Hangsúlyozta, nem a kormánynak kell felajánlani bármit is, hanem a népnek, itt a lényeges különbség az ő gondolkodásuk és a Fideszé között. Teljesen demokratikus, jogállami módon kellene megoldani, hogy olyan vagyonelemek visszakerüljenek, amelyek „a törvények kijátszásával” kerültek egy bizonyos kör kezébe – tette hozzá.

A javaslattal az volt vele a Fidesz fő problémája, hogy visszamenőleges hatályú, ami Szabó szerint tételesen butaság, hiszen az adóváltoztatásokat mindig az előző évi jövedelemhez képest vezetik be. A visszamenőleges jogalkotás egyébként se áll távol a kormánypárttól szerinte, sőt – tette hozzá –, amikor a fideszes képviselők megszavazták a béremelésüket, ahhoz az előző évi bruttó átlagjövedelmet vették alapul, akkor ez nem volt probléma. Ezért szerinte hajuknál fogva előrángatott kifogások ezek, de kidolgoznak egy olyan változatot, amelyre nem mondhatják, hogy visszamenőleges hatályú, és megnézik, azzal mi lesz.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2020.05.13. 07:50
Műsorvezető: Para-Kovács Imre