„Klubrádió
Esti gyors

Magyar Bálint: Orbán Viktor egy bűnszervezet révén uralja az államot

11/05/2020 23:12

| Szerző: Klubrádió

Magyar Bálint volt oktatási miniszter szerint a kriminalitás a jelenlegi rendszernek nem deviáns eleme, hanem alkotó tényezője, és úgy fogalmazott: „Orbán Viktor egy bűnszervezet révén uralja az államot”, ezért nevezte azt már korábban is maffiaállamnak. Szerinte miközben nemzeti ideológiát hirdet és a nemzeti középosztályra hivatkozik „úgynevezett gazdaságpolitikájában”, ez a bűnszervezet magyar tulajdonosoktól „vesz el az állami erőszak eszközeivel cégeket, és sodorja át a baráti, haveri körébe”.

2020. május 11. Esti gyors / részlet, Magyar Bálint (20.05.11.)
07:51
00:00

Schöpflin György volt fideszes európai parlamenti képviselő azt mondta, Mészáros Lőrinc a magyar gazdaságpolitikát bonyolítja le befelé, kifelé pedig úgy számolják el, mintha magánvállalkozó lenne – erről kérdeztük Magyar Bálint szociológust, volt SZDSZ-es oktatási minisztert az Esti gyorsban. Azt mondta: különösebben nem lepte meg Schöpflin kijelentése, csak az lehet érdekes, hogy miért most jutott eszébe. Miután már nem EP-képviselő, tehát „lekerült a Fidesz fizetési listájáról”, azóta ilyen „megvilágosodásai” vannak – fogalmazott.

De a járvány időszakában is azt látni, hogy a kormányzat a gazdaság megmentése címén saját szűk körét akarja előnyösebb helyzetbe hozni – jelentette ki. Azt mondta: a motivációk változatlanok, hiszen „állami erőszak eszközeivel történő tulajdonszerzés” a Fidesz 1998 és 2002 közti kormányzása idején is előfordult, csak ott a parlamenti kétharmad hiánya korlátozta „ezen ösztönök kiélését”. 2010 után a kétharmad Magyar Bálint szerint gyakorlatilag teljhatalmat adott a Fidesznek ezen a téren, de sok esetben a „lerabolni” szánt magánvállalkozásoknál elég kacifántos eszközeit kellett bevetnie az államhatalomnak, ügyészséggel, adóhivatallal „zsarolni” különböző vállalkozásokat, vagy éppen a törvényhozás eszközeivel „ellehetetleníteni”, esetleg helyi, fideszes önkormányzatokban rászállni. Így próbálták meg olyan kiszolgáltatott helyzetbe hozni ezeket a vállalkozásokat, hogy utána meg lehessen őket kaparintani.

 
Magyar Bálint (kép: Klubrádió)
 


Most, az úgynevezett felhatalmazási törvény után annyiban más a helyzet, hogy lényegében nincs semmilyen megkötés, és azt a munkát, amit korábban a piac nem végzett el az általuk kiszemelt vállalkozásokkal szemben, azt bizonyos értelemben elvégzi a válság. Lényegében „a kriminalitásnak egy olyan formája jön létre” a volt miniszter szerint, amellyel magyar tulajdonosoktól „ki lehet zsarolni” válságban megrendült cégek egy részét, saját körbe vinni és ott felhizlalni, állami, adófizetői pénzen. A kormányzat motivációja arra, hogy hatalmát minél nagyobb mértékben kiterjessze és személyi, családi vagyonfelhalmozást hajtson végre, nem változott, az eszközei és a lehetőségei bővültek ki – tette hozzá.

Magyar Bálint azt hangsúlyozta: ideje lenne mindenkinek szembenéznie azzal, hogy „Magyarországot egy bűnszervezet vezeti, egy bűnszervezet rabolja ki a nemzetet”. Miközben nemzeti ideológiát hirdet és a nemzeti középosztályra hivatkozik „úgynevezett gazdaságpolitikájában”, nem alapvetően külföldi vállalkozásokat „rabol le”, mert arra már nincs oly mértékben módja, hanem magyar tulajdonosoktól „vesz el az állami erőszak eszközeivel cégeket, és sodorja át a baráti, haveri körébe”. Szerinte a kriminalitás ennek a rendszernek nem deviáns eleme, hanem alkotó tényezője, és megismételte: „Orbán Viktor egy bűnszervezet révén uralja az államot”, ezért nevezte azt már korábban is maffiaállamnak.

Úgy vélte, ha illiberális demokráciának, hibrid rezsimnek hívják ezt a rendszert, akkor elmossák azt a döntő jellemzőjét ennek a berendezkedésnek, amelyben valójában minden szakpolitikai kérdést, akár a járványügy kezelését is alárendelik a vagyonszerzési vágynak. Példaként említette, hogy szakpolitikailag mennyire értelmetlen most hárommilliárd forintot adni luxusszállodák építésére állami pénzből, amikor laikusként is lehet látni, hogy a turisztikai kapacitásokat évekig nem használják ki. De szerinte ez úgy működik, hogy adófizetői pénzből megtámogatják, majd állami keresletet nyomnak abba az irányba, hogy ne legyen veszteséges.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2020. május 11., hétfő 18:40
Műsorvezető: Dési János