„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze többet vár az ellenzéktől, a dudálás nem hallatszik elég messzire

6/05/2020 21:47

| Szerző: Klubrádió

Kuncze Gábort nem lepte meg a Freedom House jelentése, amely szerint Magyarország átkerült a demokráciák közül a hibrid rezsimek közé. Ugyanakkor úgy véli, választáson még van lehetőség ezen változtatni, de ahhoz az ellenzéktől nagyon komoly munkára, önmérsékletre és egymás megértésére van szükség. Ha nem így lesz, akkor „lesznek képviselőik viszonylag jó fizetésért, mutogathatnak majd táblákat a Parlamentben, kivonulhatnak meg bevonulhatnak, és igazából nem képviselnek majd senkit” – vélekedett.

2020. május 06. Megbeszéljük / részlet, Kuncze Gábor (20.05.06.)
17:28
00:00

Kuncze Gábor volt belügyminiszter szerint nem mondott újat jelentésében (a szervezet amerikai munkatársával készült interjúnkat ITT találják – a szerk.) a Freedom House, de kicsit meglepő ezt látni. A civil szervezet által magasabbra értékelt területeken látja az igazi támadásokat, mint a civil szektor, önkormányzatok, igazságszolgáltatás. Mi értelme a jelentésnek? Hogy nem lehet ennyiben hagyni a helyzetet, meg kell változtatni, méghozzá választásokon. Itt jön be az ellenzék felelőssége szerinte, hogy egyes politikusok vagy pártok képesek-e gesztusokat tenni azért, hogy létrejöjjön az egység. 

Nehogy azt higgye valaki, hogy az Európai Unió tagországai nincsenek tisztában azzal helyezettel, amelyet a Freedom House bemutat, erre valók a nagykövetségeik, az onnan érkező jelentéseik, és tartják a kapcsolatot a kormánypártokkal, az ellenzékkel, a civilekkel is. De az Európai Unió Kuncze Gábor szerint tehetetlen, nem tud pozitív hatással Orbán Viktorra, akit „nem Európában kell megbuktatni, csak más irányt kell adni a cselekvésének”. Magyarországnak kell ezt a helyzetet megoldania, lehet, hogy a külső beavatkozásnak mindenki vesztese lesz, például, ha elveszik az EU-támogatásokat – tette hozzá.

Úgy vélte: most is baj, hogy nincs közös üzenet, az ellenzék külön-külön mond dolgokat a járványról és az ahhoz kapcsolódó kérdésekről. Orbán Viktor csinál valamit: rendeleti kormányzást vezetett be, határidő nélkül, személyesen dönt, „szegény Cecílián meg több szóvivőn látszik, hogy nem beszélne hülyeségeket, csak felmondja, ami oda van írva a papírra”. Az ellenzéknek ezzel szemben kellene állítania egyvalamit, például arról, hogy vonnák be a civil társadalmat, a pártokat a döntéshozatalba.

Hamarosan meg kell találnia az ellenzéknek azt az egy embert, aki mögé be kell állnia. Meg kellene írni a programokat, ez a szakértők dolga, aztán lehetne ütemezni a politikusoknak, hogy ki mikor mivel jön elő, ezt a 21. században már könnyű megszervezni. Csak az a probléma, hogy amikor leülnek egymással beszélni, „valaki rögtön kiszivárogtatja”, és széttépik az egészet. A Fidesznél ugyanazokat a szavakat mondják a megszólalók, függetlenül attól, hogy van-e mögötte tartalom – jegyezte meg.

Visszatérve az ellenzékre, ha a választó azt látja, hogy a pártok a különbözőségre törekszenek, az elbizonytalanítja, és ha ez kitart a választásokig, akkor otthon marad, és ezzel máris eldőlt a várható eredmény a volt belügyminiszter szerint. Az ellenzéki pártok az utolsó időben vannak a 2022-re készülve, egy évük van arra, hogy felmérjék, kinek milyen a támogatottsága, összerakják a csapatot és a választások évében már kész tervekkel álljanak a választók elé. Ha ezt nem teszik, akkor magukra vessenek, „lesznek képviselőik viszonylag jó fizetésért, mutogathatnak majd táblákat a Parlamentben, kivonulhatnak meg bevonulhatnak, és igazából nem képviselnek majd senkit”. 

Egy holland jogászprofesszor felvetette, nem kellene-e az Európai Uniónak megkérdeznie Orbán Viktort és kormányát, hogy nem akar-e kilépni. Kuncze Gábor szerint viszont ha kitennék, Magyarországot tennék ki, „ilyen értelemben Orbán Viktor mi vagyunk”. Ezért szomorú, hogy Orbán Viktor „játszadozik” Magyarország jövőjével, úgy, hogy egy szűk körnek teremt lehetőségeket, miközben egy viszonylag széles kör támogatja, amelynek nem nagyon juttat ezekből a lehetőségekből, de jó neki a „maszlag”, mint a legutóbbi, Nagy-Magyarország-térképes (földgömbös) üzenet az érettségizőknek.

Kuncze Gábor visszatért oda: emiatt is nagyon komoly munkára, önmérsékletre, megértésre van szükség az ellenzéktől. Úgy fogalmazott: az kevés, hogy dudálnak a Lánchídnál, annak a hangja lehet, hogy eljut a Várba, de nem jut el Szabolcsba, Békésbe. Ha lépnek fel egységesen, 2022 után is hüledezhetnek azon, hogy a Freedom House már autokráciának minősíti Magyarországot, magunknak köszönhetjük majd – tette hozzá a korábbi SZDSZ-es politikus.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük
2020.05.06. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György