„Klubrádió
Reggeli gyors

Polgári engedetlenségből kérdez Magyar Bálint

5/04/2020 18:01

| Szerző: Klubrádió

Most, amikor bizalomra, korrekt tájékoztatásra volna szükség a betegség megállításához, az Operatív Törzs fenyegetőzik. Erre reagált a volt miniszter.

2020. április 03. Reggeli gyors - részlet 20.04.03. Magyar Bálint
10:33
00:00

Egy magyar állampolgárnak tűnt fel, hogy az úszókat tünetmentességük ellenére tesztelték, az egészségügyi dolgozókat pedig nem, holott ők nagyobb valószínűséggel találkozhatnak koronavírussal, és több embert fertőzhetnek meg. Rá is kérdezett az Operatív Törzsnél egy levélben.

A válaszban az állt, hogy egyrészt nem áll módjukban tájékoztatást adni, másrészt vannak intézmények, amelyekben igenis tesztelnek. Aztán az érdeklődő állampolgár rögtön kapott egy másik levelet is a törzstől, ebben elküldték neki a büntető törvénykönyv rémhírterjesztésről szóló paragrafusát, amit a felhatalmazási törvény elfogadásával szigorított meg az Országgyűlés. Kiemelték azt is, hogy mivel „az álhírterjesztés közvádra üldözendő bűncselekménynek minősül, bárki feljelentést tehet, amennyiben ilyet tapasztal”.

Miután az ügyet a 24.hu nyilvánosságra hozta, Magyar Bálint úgy döntött, hogy ő is felteszi ugyanezt a kérdést, és szeretné, ha még százak, ezrek megtennék. Kialakulhatna egyfajta polgári engedetlenség. Meglátnánk, mindenkit ugyanígy megfenyeget-e a hatalom, vagy miképp lép fel azok ellen, akik egy egyszerű kérdést merészelnek feltenni.

A volt miniszter, aki behatóan foglalkozott már az orbáni hatalom természetével, annak kommunikációjában négy részt lát. Az első, hogy nem válaszolnak, a második, hogy titkolóznak, továbbá hazudoznak, illetve vádaskodnak. Az utóbbihoz mostanság hozzájön még a fenyegetés is.

Amíg a média közvetlenül állami kézben volt, a Kádár-érában, addig egyszerűen cenzúráztak. Most, hogy nincs hivatalosan állami kézben, csak a döntő része a Fideszhez közel álló oligarchák kezében, szükség van a fenyegetésre, hogy kialakuljon az öncenzúra. Mondj igazat, betörik a fejed! Ezzel a mondással lehet jellemezni a helyzetet.

Tájékoztatással lehetne leggyorsabban megállítani a betegséget, megoldani a helyzetet, itt azonban a hivatalos tájékoztatás csak egy célt szolgál, azt, hogy elrejtse a hibás kormányzati politikát – mondja Magyar Bálint.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Reggeli gyors
2020.04.03. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert