„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett a Mátrai Erőműről: Pofátlan vételár, hülyének néznek minket

27/03/2020 16:34

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint az állam „pofátlanul magas” áron, 17,44 milliárdért vásárolta vissza Mészáros Lőrinc egyik cégétől a széntüzelésű Mátrai Erőművet, amelyet a miniszterelnök barátja néhány éve legfeljebb 11 milliárdért szerzett meg, de közben kivett ennyi osztalékot, kapott támogatást és ezt a vételárat is.

2020. március 27. Reggeli gyors / részlet, Szél Bernadett (20.03.27.)
08:55
00:00

A széntüzelésű Mátrai Erőművet 17,44 milliárd forintért vette meg az állam, közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Szél Bernadettet pedig feljelentése miatt behívták a nemzeti nyomozóirodába az üggyel kapcsolatban, meghallgatják szerdán.

A független országgyűlési képviselő a Klubrádióban azt mondta: inkább Mészáros Lőrincet kellene meghallgatniuk. Ő „elég tüchtig” feljelentést adott be, szétszálazta a kormány üzeneteit az erőmű ügyében. Arra szoktak hivatkozni, hogy azért kell kimenteniük az adófizetőknek Mészáros Lőrincet, mert gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahelyvédelmi és klímavédelmi okok is ezt indokolják. Kifejtette a feljelentésében, hogy ez szerinte miért nem igaz, és miért gondolja, hogy megáll a hűtlen kezelés minősített esete.

A képviselőnő gondolkodik rajta, hogy feljelentés-kiegészítést adjon be a „pofátlan” vételi ár miatt. Azt mondta: szakértők szerint 0 és 3 milliárd forint között lett volna a reális vételi ár, az eszközérték miatt 3, „de leginkább a nulla” , ehhez képest lett 17,4.  Az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatóságát is megkeresi az „átláthatatlan, megközelíthetetlen ügylet” miatt.

Egyesek szerint 5,9 milliárdért vette meg Mészáros ’17-ben, mások szerint 11-ért, de ezt osztalékként ki is vette az eredménytartalékból ’18-ban, aztán kapott 7 milliárd forint állami támogatást, majd ezt a 17 milliárdos vételárat, miután veszteséges volt az erőmű.

Szél Bernadett hangsúlyozta: ez szimbolikus ügy, nagyon sokan írták neki is, hogy „hülyének néznek minket”. Oda is akart menni a képviselő járványhelyzet előtt, mert szennyeződések is voltak, de nem sikerült bejutnia, és most már nem is próbálkozik ezzel a koronavírus-helyzet miatt. Azért is fontos, hogy kiürítette az eredménytartalékot Mészáros Lőrinc, mert ez a rekultiváció, a természeti károk helyreállításának költsége lett volna – tette hozzá.

Szerinte egyébként be kellene zárni az erőművet. Bár a kormány arról beszél, hogy az áramtermelés 16 százalékát adja, de már tavaly se tudott folyamatosan működni, leamortizálódott erőmű. Az ország érdeke az lett volna, hogy zöld kapacitásokat fejlesszenek ahelyett, hogy Mészáros Lőrinccel „bizniszelnek” – tette hozzá Szél Bernadett.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.03.27. 07:35
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert