„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bozóki: Orbán itt a piros, hol a pirost játszik

29/05/2020 18:45

| Szerző: Klubrádió

Bozóki András politológus, volt miniszter szerint az ellenzék óriási esélyt szalasztott el azzal, hogy nem vonult ki a Parlamentből, amikor bevezették a rendeleti kormányzást. Most azt, hogy a különleges jogköröket elvileg visszaadja Orbán Viktor miniszterelnök, csak szemfényvesztésnek tartja. Úgy véli, egységes kiállásra van szükség az ellenzéktől, mert sok kis párt mondanivalója önmagában nem elég.

2020. május 29. Megbeszéljük / részlet, Bozóki András (20.05.29.)
11:36
00:00

Haraszti Miklós újságíró, volt SZDSZ-es politikus vitaindító írásához kapcsolódóan nemrég a Klubrádió honlapján mi is közöltük Bozóki András politológus, szociológus, volt miniszter egy írását, amely az ellenzék állapotáról és annak okairól szól. Megbeszéljük című műsorunkban azzal kezdte: ez egy blogbejegyzés, amelyet nem tudományos munkája részeként, hanem állampolgárként írt, ez nem elemzés, hanem publicisztika.

Ebben azt fejtegette, minek kell ahhoz bekövetkeznie, hogy a parlamenti ellenzék ne asszisztáljon „a demokrácia megcsúfolásához”. Az elmúlt tíz évben sokan meg is próbáltak ellenállást tanúsítani, de amikor már arról volt szó, hogy a parlament paravánját, "a demokratikus Patyomkin-parlamentet se akarják megtartani, hanem határidő nélküli teljhatalmat kap a miniszterelnök”, és ezt akkor adja vissza, „amikor olyan kedve van”, az ellenzéknek, ha nem akar a NER részének látszani, érdemes lenne kilépnie a parlamentből és ráébresztenie az embereket arra, hogy ennek már „”semmi köze nemcsak a demokráciához, még a hibrid rezsimekhez sem”.

 
Bozóki András (kép: Facebook)
 
 


A kétharmados többségre még lehet azt mondani, hogy a nép így akarta (bár tudjuk, hogy lett a relatív többségből abszolút, sőt, alkotmányozó többség), mégis azt lehetett mondani, hogy ez belül van a parlamentarizmus logikáján. Amikor ebből kilép a miniszterelnök és ez még a „saját maguk által meghozott alaptörvénnyel is ellentétes, azzal nem igazolható”, akkor felmerül a kérdés: minek kell még történnie, hogy az ellenzék felébredjen, és azt mondja, elég. Úgy, hogy természetesen hajlandó visszajönni a Parlamentbe, ha megszűnik ez a rendkívüli állapot. Itt Bozóki András szerint különleges alkalom lett volna arra, hogy demonstrálják: a koronavírus elleni küzdelem révén a hatalom egyoldalú kiterjesztéséről van szó.

Szerinte nagyon kellemetlen lett volna a kormánynak, ha a felhatalmazási törvény elfogadásának pillanatában föláll az ellenzék és kijön a Parlamentből. Amikor ezt visszavonják, már nevetséges lenne, ha kivonulnának, hiszen joggal lehetne feltenni a kérdést, miért nem akkor léptek, amikor itt volt az ideje. Amit a miniszterelnök játszik, az az itt a piros, hol a piros játékhoz hasonlít szerinte, mivel úgy vonja vissza a rendkívüli felhatalmazást, hogy közben az ezalatt elfogadott rendeleteket törvényesítik. Az Eötvös Károly Intézet elemzésére hivatkozva azt mondta: ez nem a rendkívüli állapot visszavonása, hanem a rendkívüli helyzet általánossá tétele. „Itt van benne a szemfényvesztés, a bűvészmutatvány” - fogalmazott.

Műsorvezetőnk, Bolgár György megjegyezte: Orbán Viktor pénteki, szokásos, Kossuth rádiós nyilatkozatában egyebek mellett azt mondta, volt olyan, hogy hajnalban kellett sürgős rendeletet hoznia, és ezt normális parlamenti rendszerben nem lehet megtenni. Bozóki András erre úgy reagált: talán transzneműekről álmodott a miniszterelnök.

Az ellenzékre visszatérve azt mondta: vannak demokraták és vannak megélhetési ellenzékiek, de eddig nem gondolta, hogy ki kellene vonulniuk a Parlamentből, mert például a 2019-es önkormányzati választásokon szép sikereket értek el, azáltal is, hogy használták azt az infrastruktúrát. Ez adhatja a reményt az ellenzéknek, az akkori eredmények közül Karácsony Gergely fővárosi győzelmét emelte ki.

Bozóki András azt hangsúlyozta: az ellenzéknek innentől nem a parlamenti munkára kellene fókuszálnia, hanem a koordinációt kellene megteremteni, akár ellenzéki kerekasztalt létrehozva. Mindig közösen kiállni, közös sajtótájékoztatót tartani, mert „az nem érdekli az embereket, hogy kis pártok miket mondanak”, az érdekli őket, hogy meg tud-e egy hangon szólalni az ellenzék és tud-e közös jövőképet nyújtani. Reményt kell adni, ha az ellenzék erre nem képes, akkor maga is reménytelen – fogalmazott.

Bozóki András a rendszerváltás idejének aktív közszereplője volt, az Ellenzéki Kerekasztal képviseletében részt vett a kommunista állampárttal folytatott tárgyalásokon, 1993-ig a Fidesz tagjaként politizált, dolgozott a Magyar Narancsnál, majd 2003 és 2004 között tagja volt az MSZP és az SZDSZ által támogatott miniszterelnök, Medgyessy Péter tanácsadó testületének, 2005-től pedig egy éven át miniszteri posztot is betöltött, az első Gyurcsány-kormányban a nemzeti kulturális örökség tárcáját vitte.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2020. május 29., péntek 16:15
Műsorvezető: Bolgár György