„Klubrádió
Esti gyors

Kádár nyomdokain jár Orbán

29/05/2020 13:24

| Szerző: Klubrádió

Még mindig erős a Kádár-rendszer iránti nosztalgia. A Fidesz-szimpatizánsok egyharmada is úgy véli, hogy jobb volt akkor.

2020. május 28. Esti gyors - részlet 20.05.28. Bíró-Nagy András
00:00
00:00

Egyszerű kérdés: Mikor élt Ön és a családja jobban? A válaszadók 54 százaléka a Kádár-érát jelölte meg, még a fideszesek harmada is. Persze az MSZP és a DK szimpatizánsai között többen vannak, akik jó szívvel emlékeznek a rendszerváltás előtti évtizedekre. Amint a Policy Solutions kutatási igazgatója, Bíró-Nagy András elmondta, kicsit őket is meglepte, hogy ilyen sokáig megmarad és ilyen erős a Kádár-korszak iránti nosztalgia. Annak ellenére is így van, hogy azért a többség pontosan tudja: fenntarthatatlan volt az rendszer, gazdasági értelemben mindenképpen. És volt valami benne, amit az emberek nagyon nem szerettek, az, hogy az ideológiai megbízhatóság állt mindenek fölött. Aki nem volt jó elvtárs, az nem léphetett előre, sőt.

A kutatásból az is kiderült, hogy ebből a szempontból nézve hasonlónak tartják nagyon sokan a kádári és az orbáni rendszert. Úgy vélik, most is a párthűség számít. Talán azért szimpatikusabb az első Orbán-kormány, mint a mostaniak, mert az kevésbé tűnt zártnak, pártfüggőnek, még nem volt szem előtt ennyi csókos, oligarcha. Egyébként az Antall- kormány iránti tisztelet is erős. Hiszen az első, tényleg szabadon választott kormány szinte teljesíthetetlen feladatot kapott.

A Policy Solutions kutatási eredményeiből az is kiolvasható, hogy az alacsonyabban képzett emberek között van több nosztalgiázó. A folyamatokat azért nagyon sokan értik és követik. És van egy pártszimpátiától független, szinte mindenen átívelő vélemény: a korrupció a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben csak nőtt az országban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Esti gyors
2020.05.28. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály