„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért szavaznának a Fidesz ellen? Csak megértik, hogy értük is jönnek majd egyszer

2/06/2020 15:21

| Szerző: Klubrádió

Olyan fokú az apátia az országban, hogy a rezsim lassan bármit megtehet anélkül, hogy érdemi tiltakozás lenne ellene – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere az önkormányzatok kormányzati megcsapolásáról, ami szerinte az ellenzéki településeket fogja nehéz helyzetbe hozni, nem a kormánypártiakat. A polgármester szomorú, látva a közéleti történéseket, de reménykedik benne, hogy eljön a pont, amikor átfordul a közhangulat.

2020. június 02. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Wittinghoff Tamás 2020.06.02.
14:36
00:00

Gyalázatos, ami most történik az önkormányzatokkal, az Orbán-kabinet nemhogy támogatná, még pénzt von el tőlük, szemben például az osztrák vagy a német kormányokkal, amelyek euró milliárdokat osztottak ki a helyhatóságok között – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. Hangsúlyozta, az önkormányzatoknak az embereket közvetlenül érintő problémák sokaságára kell megoldást találniuk, többek közt a települések segítik a karanténban egyedül maradt időseket, a munkájuk elvesztése miatt nehéz helyzetbe került lakosokat, és támogatást adnak a rászoruló családok gyermekeinek ellátására is.

Nyilvánvaló tehát, hogy a járványhelyzet miatt pluszforrásokra van szükség az önkormányzatoknál is, ehhez képest a kormányzat olyan törvény javaslatot nyújtott be, amellyel esetükben az elvonások összegét 46 milliárdról 160 milliárdra növelné. Közben meg azt látjuk, hogy a kormány tízmilliárdokat juttat barátoknak, haveroknak, rokonoknak mindenféle egyéb célokra, például szállodaépítésekre, ezért nehéz elképzelni, hogy a településeket sújtó elvonásokat ne lehetett volna elkerülni, és a központi járványügy feladatokat más összegből megoldani – mondta a budaörsi polgármester.

Wittinghoff az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján azt jósolja, hogy a kormánypárti polgármesterek nem fognak szót emelni – tisztelet a kivételnek –, vagy ha mégis, akkor egy idő után elhallgatnak, mert a kormány pénzvisszaosztással kárpótolja őket. A problémák pedig maradnak az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál, nekik kell majd megküzdeniük az elvonások miatti pénzhiánnyal, közben a kormány meg mutogathat rájuk, hogy lám, nem tudják ellátni a feladataikat.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 
Wittinghoff Tamás
MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

A legjobban az szomorítja el, tette hozzá, hogy azt látja, már ez a fajta a kormányzati viselkedés sem veri ki a biztosítékot, olyan szintű az apátia, hogy a rezsim lassan bármit megtehet anélkül, hogy érdemi tiltakozás lenne ellene. Sőt, 2020-ra odajutottunk, hogy ha valaki dudával tiltakozik a kormány ellen, és ez zavarja a kedves vezető nyugalmát, akkor százezrekre büntetik, de ha egy egyébként tiltott, több ezer fős, rasszista rigmusokkal kísért demonstráción venne részt, azt megteheti.

Így sem teszik fel azonban a kezüket az érintett önkormányzatok, a felháborodott polgármesterek közt egyeztetések zajlanak, mit léphetnének ebben a helyzetben, amikor a kormány az elvonásokkal párhuzamosan épp felszámolja az önkormányzati rendszert, és megpróbál mindet egy központból irányítani. Demokratikusan eljárva közleményeket adhatnak ki a média számára, vagy határozott kéréseket fogalmazhatnak meg a kormánynak. Nem demokratikus eszközökkel meg nem lehet élni.

Nemzetközi bírósághoz sem igazán lehet fordulni, mert ott értelmezhetetlennek tűnhet, hogy az államhatalom egyik része a másik részével, az önkormányzati alrendszerrel szemben antidemokratikus eszközöket használ, és ezáltal utóbbi hogyan sérülhet. Mint ahogy az Európai Unió sincs felkészülve arra, hogy egyes tagállamaiban az uniós alapelvekkel ellentétes normák érvényesüljenek – tette hozzá Wittinghoff Tamás.

A budaörsi polgármester szerint reményt az adhat, hogy „az emberek előbb-utóbb csak megértik, hogy értük is jönnek majd egyszer”, és akkor ott lesz a kérdés, ki szól majd értük.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Wittinghoff Tamással
2020. június 02., kedd 08.15
riporter: Dési János