„Klubrádió
Esti gyors

Gémesi György: Ez még önkormányzatiság?

27/05/2020 05:19

| Szerző: Klubrádió

Én mondom meg, mire kapsz pénzt – ennek jegyében folyik a politikai játék az önkormányzatokkal. Nem a települések a vesztesek, hanem az emberek.

2020. május 26. Esti gyors - részlet 20.05.26. Gémesi György
00:00
00:00

Őszre mintegy 200 település mehet csődbe és ennél jóval több kerülhet a csőd közelébe. Ezt fideszes és nem fideszes önkormányzati vezetők is látják, mondják. A 2021-es költségvetésből világosan látszik, hogy mit tesz a kormány. Például teljesen elvonja a településektől a gépjárműadót, aminek 60 százalékát egyébként már eddig is elvitte. A másik érvágás, hogy négyszeresére emeli az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást, ez Budapest esetében tízmilliárdos tétel. A települések egyébként is kifeszített költségvetését ezekkel és a hasonló intézkedésekkel teljesen felborítja a hatalom.

 

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere sorolta még tovább az Esti gyorsban a gondokat. A parkolás ingyenessé tételével nem csak pénzt veszítenek, de az intézkedés káoszt is okoz. Az iparűzési adó, amely kulcsfontosságú egy önkormányzat gazdálkodásában, a válság miatt nem hoz annyi bevételt, mint tervezték, vagy egyáltalán nem folyik be semmi. A kiemelt gazdasági övezetek létrehozásával pedig nem csak a bevételt, hanem még a tulajdont is elveszi az állam a helyi önkormányzatoktól és a fideszes vezetésű megyei önkormányzatok kezébe adja. Gémesi György szerint kerülgetik az óvodákat, a közétkeztetést, pedig látható, hogy mi történt a közoktatás államosításával, az iskolák azóta sem térnek magukhoz.

Ezek a lépések mind egy politikai játék részei. A hatalom mondja meg, hogy mire ad pénzt, vagyis mire költhet egyáltalán egy település. Az önkormányzatiság már egy kiüresített fogalom, fel kell tenni a kérdést, hogy ez, ami Magyarországon van, nevezhető-e még önkormányzatiságnak. Mindennek nem az ellenzéki önkormányzatok, vagy általában az önkormányzatok, hanem az emberek látják majd a kárát – mondja Gémesi György.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2020.05.26. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván