„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: Most nincs egypártrendszer?

11/06/2020 06:44

| Szerző: Bolgár György

Jogi akadálya nincs annak, hogy csődgondnokokat küldjenek az önkormányzatokhoz. A politikai szándék és következmény már más kérdés. Az látható.

2020. június 10. Megbeszéljük - részlet 20.06.10. Magyar György
09:01
00:00

Százszámra kerülhetnek csődközeli helyzetbe a települések, elsősorban a kisebbek, hiszen a válság miatt csökkennek az adóbevételeik. Ráadásul a kormány több pénzt vesz el tőlük éppen akkor, amikor a járvány miatt sokasodnak a feladatok.

A kormánypárti vezetésű önkormányzatok feltehetően kapnak majd valamilyen kompenzációt, az ellenzéki színezetűek pedig nem. Magyar György ügyvéd szerint a Fidesz se kiköpni, se lenyelni nem tudja az önkormányzati választások eredményét, ezért megpróbál erőt demonstrálni. Ahogyan például az egyetemek esetében kancellárokat küldött az intézményekhez, úgy az önkormányzatokhoz is kinevezhet csődbiztosokat.

Ez nem törvénytelen. A nyolcvanas évek közepén hozott jogszabály, amely az adósságrendezésről szólt, lehetőséget ad a mostani lépésekre is. Magyar György szerint ez nem jelenti jogi értelemben az önkormányzatiság végét. A csődgondnoknak az lehet a feladata –mint egy tönkre ment vállalatnál-, hogy rendezze az adósságokat, annál tovább nem terjedhet a hatásköre, nem veheti át a település irányítását, nem hozhat döntéseket a közgyűlés, vagy a polgármester helyett.

Koronavírus - Foglalkoztatási programmal segít Tata önkormá

A politikai hatások azonban ezen túl is terjedhetnek. Bolgár György műsorvezető felvetette, hogy ez a helyzet hasonló az egypártrendszerhez, amikor a tanácsok a párttól függtek. Magyar György erre visszakérdezett: Miért, most nincs egypártredszer? Véleménye szerint a néplélekben benne van a hajlandóság a központi akarat elfogadására, végrehajtására. Ez ugyanis egyszerű, kényelmes. Orbán Viktor kihasználja ezt a hajlandóságot, amely azonban csak addig működik, amíg nincs éhezés, nincs ellenállás, valamiféle lázadás.

Ezért fontos az önkormányzati édekképviselet, az önkormányzatok összefogása. Az emberek mégiscsak a saját maguk által választott testületek mögött állnak. A hatalom lejáratási taktikája nem válik be a lakosság tájékozottabb részénél, ha az önkormányzat be tudja mutatni, hogy igen, csődbe mentünk, de azért mert a kormány elvonta a bevételeinket, mert plusz feladatokat adott, de azokat nem finanszírozza és így tovább. Magyar György szerint ez a feladat: meg kell mutatni az embereknek a valóságot.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük
2020.06.10 16:00
Műsorvezető: Bolgár György