„Klubrádió
Útszélen

Nehéz sorsok vidéken

7/06/2020 09:33

| Szerző: Klubrádió

Az Útszélen legutóbbi adásában Down-szindrómás gyermekek korai fejlesztéséről és mélyszegénységben élőkről volt szó, illetve lehetőségeikről.

2020. június 04. Útszélen (2020. június 04., csütörtök 15:00)
49:19
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta
A Down-szindrómás gyermekek korai fejlesztése megfelelőnek mondható Magyarországon – legalábbis Budapesten vagy a nagyvárosokban, de még itt is szükség lehet a szülői éberségre, hogy megtalálják a lehetőségeket. Tatabánya nincs túl messze a fővárostól, de már ott is hátrányt jelent, hogy kevés, vagy nagyon drága a fejlesztés lehetősége. Még nagyobb probléma, hogy utána alig van valami: nincs integrált oktatás, a gyermekek nem készülhetnek fel a társadalmi beilleszkedésre. Van, aki azért költözik Nyugat-Európába, hogy ne hagyja elveszni az itthoni korai fejlesztés eredményeit. Ezt erősíti meg egy gyógypedagógus is, aki elmondja, hogy remek új módszerek vannak a világon, sok pedagógus szívesen képezné is magát, de ezt többnyire csak saját pénzből teheti.

A műsor második felében debreceni nehéz sorsokról beszélgettünk. Megszólalt egy anya, aki két gyermekét havi 80 ezer forintból neveli és egy rokkant asszony, akinek a jövedelme kevesebb mint az önkormányzati lakásának bérleti díja.  Beszélgettünk egy üzletasszonnyal is, aki igyekszik gondoskodni róluk, de elmondása szerint, napról napra egyre több mélyszegénységben élővel kerül kapcsolatba Debrecenben, egy olyan városban, ahol a hírek szerint dübörög a gazdaság.

Útszélen
2020. június 4. csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztő: Árva Brigitta