„Klubrádió
Művészbejáró

Ingyen a Baltazár díjnyertes filmje

4/05/2020 20:03

| Szerző: Klubrádió

Értelmi sérült színészek szereplésével készült a díjnyertes Világlátó Baltazár című magyar dokumentumfilm, amelyet most bárki ingyen megnézhet az interneten. A Művészbejáróban Elek Dóra rendezővel, a Baltazár Társulat alapítójával és vezetőjével beszélgettünk.

2020. április 26. Művészbejáró (2020. április 26., vasárnap 16:00)
54:12
00:00
Műsorvezetők: Bóta Gábor Szerkesztők: Bóta Gábor

A 21 éve alakult Baltazár Színház tagjai nem hagyományos előadóművészek, hanem értelmi sérült, illetve Down-szindrómás emberek. Az alapítvány munkásságának egyik legfontosabb alapelve, hogy a sérültség létezését természetes tényként kell kezelni és a színjátszáson keresztül is lehetőséget biztosítani az érintetek számára az egyenlő bánásmódra. Töretlen sikerük bizonyítéka, hogy a térképen mostanra nagyítóval kell keresni az olyan európai országokat, ahova még nem hívták meg őket vendégszerepelni.

A kulturális és szociális területen is egyedülálló társulat tagjai magas színvonalú játékukon keresztül szólítják meg, a sérült és egészséges emberekből álló közönségüket, és azt üzenik, a mai világban a pozitív sorsok bárki számára példaértékűek lehetnek.

A társulat a koronavírus-járvány kirobbanásakor éppen Indiába utazott volna a Pitypang/Por című darabjukat előadni, de a dél-ázsiai ország pont az indulás előtti napon zárta le határait. A szereplés elmaradt, de ingyenessé tették a 2017-ben készült Világlátó Baltazár című 56 perces dokumentumfilmjüket. A társulat egyik indiai utazásáról forgatott film egészen új, szokatlan nézőpontból a fogyatékosság spirituális oldalát mutatja be, egy rendkívüli kalandozást, költői eszközökkel és humorral társítva.

A film 2018-ban fődíjat nyert a Jaipuri Nemzetközi Fesztiválon, de szerepelt a 42. Montreali Filmfesztiválon és Indonézia és Görögország fesztiváljain is nagy sikerrel vetítették. A Világlátó Baltazárt, melyet az alapító, Elek Dóra rendezett, most bárki megtekintheti a Youtube-on.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Művészbejáró/Interjú Elek Dórával
2020. április 26., vasárnap 16:00
riporter: Bóta Gábor