„Klubrádió
Kovátsműhely

Hangtalanul – Némafilmek, némafilm-színésznők

2/05/2020 12:34

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténetének témaadó dala A néma nők. Némafilmekről és némafilm-színésznőkről beszélgettünk Kurutz Márton filmtörténésszel, az adás második felében pedig Darvas Kristóf zeneszerző szórakoztatott minket improvizatív némafilm-kíséreteivel.

2020. május 03. Kovátsműhely (2020. május 03., vasárnap 17:00)
54:25
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna


Adásunk első felében Kováts Kriszta Kurutz Márton filmtörténésszel, a Nemzeti Filmintézet filmarchívum-igazgatóságának gyűjteményi- és kutatási menedzserével beszélgetett, nem csupán a filmtörténet első éveiről, de olyan szupersztárokról is, mint Asta Nielsen vagy Greta Garbo. 

 
Kováts Kriszta és Kurutz Márton filmtörténész a Klubrádióban
 


Első vendégünk 12 éves korában szeretett bele a némafilmekbe, lelkesedése a műfaj iránt pedig azóta is töretlen. A Lumiére-fivérektől indulva végigvettük a filmtörténet meghatározó állomásait, megtudtuk, hogy miért tűnnek gyorsabbnak a némafilmek a hangosfilmnél, és próbáltuk megfejteni Asta Nielsen és Greta Garbo titkát.

A dán Asta Nielsen szabálytalan szépség volt, tulajdonképpen inkább nevezhető furcsának, mint szépnek, mégis meghódította a világot. Színészi eszközei a korban megszokottnál jóval visszafogottabbak voltak, inkább a valódi átéléssel hódított filmjeiben. Kurutz Márton elmondta, hogy a leghíresebb némafilm-színésznőket éppen a drámaiságuk és titokzatosságuk miatt szerette a közönség. A film noir műfaja a negyvenes években élte másodvirágzását (elég csak a Karády-filmekre gondolnunk).

 
Kováts Kriszta és Darvas Kristóf zeneszerző
 


Adásunk második felében Darvas Kristóf zeneszerző volt a vendégünk, aki rendszeresen kísér némafilmeket zongorán. Olyan szerencsénk volt, hogy a hangszerét is behozta a stúdióba (az adást még a járvány előtt vettük fel), Kováts Kriszta pedig egy improvizatív játékot játszott vele: különböző elképzelt jeleneteket vázolt fel, Kristóf pedig ezekre rögtönzött rövid zenei részleteket. Persze beszélgettünk is: színházról, zeneszerzésről, apai örökségről (Kristóf édesapja Darvas Ferenc zeneszerző).

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi képünkön Asta Nielsen a Hamlet 1921-es, radikálisnak számító feldolgozásában (Wikimedia Commons)

Kovátsműhely
2020. május 03., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta