„Klubrádió
Kovátsműhely

Hiába menekülsz, hiába futsz – Karády mosolytalan veszélyessége

8/02/2020 10:06

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

Talán sem Karády előtt, sem azóta nem volt akkora szexszimbóluma Magyarországnak, mint ő. Egészen más volt, mint az őt megelőző filmsztárok: nem volt szőke, nem csipogott, nem nevetett, nem volt naiv. Karády titokzatos, mosolytalan veszélyességét veséztük ki a vasárnapi Kovátsműhelyben Báron György filmesztétával, a második részben pedig vendégünk volt Pataki Szilvia, aki a Karády életéből készült nagy sikerű Ópiumkeringő című előadásban Karádyt alakítja, illetve Subicz Gábor, aki az előadás dalait hangszerelte.

Báron Györggyel a 2. világháború előtt oly népszerű film noir műfajáról, és Karády ezekben a filmekben betöltött szerepéről is beszélgettünk. Hogy miért lehetett egy nagydarab, viszonylag szűkös színészi eszköztárral operáló, soha nem mosolygó színésznőből országszerte ünnepelt díva, azóta is egyetlen szexszimbóluma Magyarországnak? Vajon miben rejlett a titka, és hogyan járult hozzá arca fotózhatósága ehhez az azóta is elképzelhetetlen népszerűséghez? Ezekről is szó esett Báron Györggyel. 

 
Kováts Kriszta és Báron György (kép: Klubrádió)
 


Persze Karády nem csupán egy filmsztár volt - emberségét több történet is bizonyítja. A német bevonulás után gyermekéleteket mentett, a szocialista éra pedig nem kívánatosnak nyilvánította filmjeit, és őt magát is. Végül az Egyesült Államokban telepedett le és kalapszalont nyitott, éppen 2020. február 7-én 30 éve, hogy eltávozott közülünk.

Adásunk második felében Pataki Szilvia színésznő és Subicz Gábor zenész, a Modern Art Orchestra oszlopos tagja és a Szilvia által játszott Ópiumkeringő című előadás hangszerelője voltak a vendégeink.

 
 kép: Klubrádió
 


A Lengyel Ferenc által írt és rendezett előadás egyetlen szerepében Pataki Szilviát láthatjuk - ily módon lehetne a darabot monodrámának is hívni, alcíme mégis Jazz-story, hiszen Subicz Gábor jelentősen átdolgozta az eredeti dalokat, amelyek együtt lüktetnek a Karádyt játszó színésznővel.

Az előadás létrehozói nem egy Karády-hasonmásversenyt akartak színpadra vinni; az előadásban Szilvia személyisége, és Gábor zenei gondolatai képeznek egységet. Szilvia azt is elmesélte, hogy mennyire rettegett eleinte - saját önbizalomhiánya miatt - ettől az előadástól; de ma már nagyon élvezi, a közönség pedig csupa pozitív visszajelzéssel árasztja el a színésznőt.

Tartsanak velünk vasárnap 17:00-tól a Kovátsműhelyben, ahol Karády Katalin titkát fejtjük meg.