„Klubrádió
Kovátsműhely

Végtelen történet

28/12/2019 11:36

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnap a múltba repítette a hallgatót: következő daltörténetünk ugyanis a legendás Szabó család című rádiós sorozatról szólt. Velünk volt Lőte Attila, aki Halász Feriként a kezdetektől főszereplője volt a sorozatnak, és Varsányi Anikó, aki 1979 és 2010 között a Magyar Rádió rendezője (1994 és 2002 között főrendezője) volt, és maga is részt vett néhány Szabó család-epizód felvételében. Adásunk második részében egy rendkívül sikeres magyar sorozatról, az Aranyéletről beszélgettünk Tasnádi István íróval.

2019. december 29. Kovátsműhely (2019. december 29., vasárnap 17:00)
51:24
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna
A Szabó család 48 éven át volt hallható a Kossuth Rádión, összesen 2500 részt ért meg. Nem túlzás azt állítani, hogy generációk nőttek fel Szabóék végeérhetetlen történetén. A sorozat nem csupán egy fordulatokban gazdag, izgalmas saga volt, aminek epizódjait keddenként - főleg a '60-as években - egy egész ország várta, de aktívan politizált is: mindig reagált az aktualitásokra.

 
Kováts Kriszta, Lőte Attila és Varsányi Anikó
 Klubrádió
 


Közhely ugyan, de joggal érezhette a hallgató: Szabóék akár mi is lehetnénk, és valószínűleg ebben is rejlett a sorozat sikere. Lőte Attila már pályájának kezdetén bekerült a sorozatba mint Halász Feri, azaz Szabó Icuka férje. A közértben, villamoson, akik felismerték a hangját, azonnal Ferivel azonosították. A többi szereplőhöz hasonlóan ő is rengeteg levelet kapott a hallgatóktól, főleg akkor, amikor sorozatbéli karaktere és felesége elváltak. Ez a válás egyébként szimbolikus jelentőséggel is bírt, hiszen azelőtt az ilyesmi szinte tabunak számított: ebből is látszik, hogy a Szabó család haladt a korral.

Varsányi Anikó a Rádió rendezőjeként, és később főrendezőjeként követte a Szabó család sorsát, a 2000. részt pedig nem véletlenül rendezte pont ő: ennek okairól is mesélt nekünk. Beszélgettünk még arról, hogy mennyiben más egy rádióban készült hangjáték rendezése, mint a film vagy a színház, hogyan célszerű instruálni a színészeket, illetve a szereplőknek milyen trükkök, lehetőségek állnak rendelkezésre egy-egy karakter hangban való megformálásához.

 
Kováts Kriszta és Tasnádi István
Klubrádió
 


Adásunk második felében Tasnádi István volt a vendégünk, akivel a kiemelkedő népszerűségre szert tett Aranyélet című sorozatról beszélgettünk. Kováts Kriszta persze írói trükkökről, kulisszatitkokról, és a sorozatírás szépségeiről és nehézségeiről is faggatta Istvánt.

Kovátsműhely
2019. december 29. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsanna