„Klubrádió
Kovátsműhely

Vár állott, most kőhalom?

1/12/2019 11:25

| Szerző: Klubrádió

A Budai Vár sorsa néhány éve újra izgatni kezdte a közvéleményt, és ez nem véletlen. A történelem mintha ismételné önmagát: a Vár turisztikai és kulturális központból újra a politika színterévé vált. A Kovátsműhely vasárnapi adásában nemcsak azokról a változásokról beszélgetünk meghívott vendégeinkkel, amelyek az elmúlt két-három évben mentek végbe a Várban, hanem szó lesz arról is, hogy a 20. század viharai miként befolyásolták a Budapesten zajló építkezéseket.

Kováts Kriszta első vendége Schneller István, volt budapesti főépítész. Schnellerrel az elmúlt 100 évben a Várban lezajlott változásokról beszélgettünk: hogyan változtak a különböző épületrészek funkciói a történelmi korokban? Milyen politikai érdekek alakították a Várat olyanná, amilyen most?

A budai Vár 1941-ben
 
 A kép forrása: Fortepan.hu 1941. Magyarország »SINDA (Societa Italiana di Navigazione Danubiana) PIEMONTE (1941) vontató csavaros motorhajó, háttérben a budai várpalota.« Leltári jelzet: MMKM TFGY 2017.1.609.
 

Schneller István 2016-ban két másik társával együtt kilépett a Nemzeti Hauszmann Terv testületéből, mivel úgy érezte, hogy a testület léte csupán kirakatcélokat szolgál, véleményüket a kormányzat az átalakításokkal kapcsolatban meghallgatta ugyan, de nem vette figyelembe.

Vajon kompetensebbek voltak-e a döntéshozók a Kádár-éra alatt, amikor a Vár épületeinek kifejezetten kulturális funkcióit erősítették? És mik azok a sarkalatos pontok, amelyeknél a jelenlegi kormánynak kötelessége lett volna figyelembe venni a szakemberek elgondolásait? Van-e (volt-e) létjogosultsága a Liget-projektnek? Többek között ezekről a témákról, illetve a Vár múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk Schneller Istvánnal.

Kováts Kriszta és Schneller István
 
Kováts Kriszta és Schneller István
 

Adásunk második vendége Bojár Iván András művészettörténész volt. Bojár a Várnegyedben nőtt fel, így őt nemcsak szakmai, hanem érzelmi szálak is fűzik a Budai Várhoz. Ám vele nemcsak a Várról, hanem a budapesti arculatról, köztéri szobrainkról, a 10 millió Fa mozgalomról, és a boldog Budapestről is beszélgettünk.

Kovátsműhely
2019. december 1. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsanna