„Klubrádió
Kovátsműhely

A szívek királynője

31/05/2020 13:33

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon 1980-ban mutatták be a Webber-Rice szerzőpáros legendás rockoperáját, az Evitát. Az ősbemutató a Margitszigeti Vörösmarty kertmoziban volt, ahol szó szerint még a fákon is lógtak a nézők.

2019. november 10. Kovátsműhely (2019. november 10., vasárnap 17:00)
50:39
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta
A címszerepet Kováts Kriszta játszotta, a Kovátsműhely vasárnapi daltörténete pedig ezzel az előadással, illetve magával a legendával, Eva Peronnal foglalkozott.

Kováts Kriszta és Szakácsi Sándor
 
Kováts Kriszta és Szakácsi Sándor
 
1980
Fotó: Szalay Zoltán
 

Nálunk járt Szilágyi Ágnes történész és Katona Imre, aki az 1980-as előadást rendezte.

Evita egy földbirtokos törvénytelen gyermekeként született, gyermekkorát pedig nélkülözésben töltötte: nagyon mélyről indult, és nagyon magasra jutott, már életében hatalmas személyi kultusz övezte. Erről a küzdelmes és kalandos útról mesélt nekünk Szilágyi Ágnes, nem megkerülve természetesen a korabeli argentin politikai viszonyokat. Evita előtt még sosem volt női politikus Argentínában, ő harcolta ki országában a női választójogot is.

Hogy kultusza mennyire élő ma is, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy filmek, musical és könyvek születtek alakjáról, ékszerei még ma is fel-felbukkanak az árveréseken. Az Evita-kultuszról, a rockopera magyarországi bemutatójáról és Buenos Aires-i kalandozásairól is mesélt nekünk Katona Imre rendező, aki Kováts Kriszta kérésére még spanyolul is megszólalt a műsorban: elmondta a legendás előadás kezdő sorait, amelyekben a sajtószóvivő bejelenti Evita halálát.

Hogy miben rejlett Evita Peron varázsa, ami annyi művet megihletett, és hogyan született meg az 1980-as Margitszigeti bemutató, meghallgathatták a vasárnapi Kovátsműhelyben, 17:00 órától.

Evita műsorfüzet
 
Evita műsorfüzet
 

Képek forrása: Új Tükör 1980/34. szám; Fotós: Szalay Zoltán

A műsor ismétlés!

Kovátsműhely
2019. november 10. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsa