„Klubrádió
Kovátsműhely

Füttyös Gyuri legendája

2/11/2019 17:09

| Szerző: Klubrádió

Miért van igényünk a városi legendákra? Miről mesélnek a budapesti utcák, épületek? Hogyan és miért születnek pletykáink és legendáink? Többek közt ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Kovátsműhelyben a Füttyös Gyuri című dal kapcsán.

 
 kép: Klubrádió
 

2019. november 03. Kovátsműhely (2019. november 03., vasárnap 17:00)
50:32
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta
A második világháború traumája után nem sokkal Magyarország újabb sokkot szenvedett el: az ‘56-os forradalom és szabadságharc sokkját. Rainer M. János történész arról mesélt Kováts Krisztának, hogy ezekben a vérzivataros időkben miért született oly sok legenda. Füttyös Gyuri nem csak egy városi nevezetesség volt, de egyben lenyomata is a kornak, amelyben élt.

A városi legendákon túl a beszélgetés a politikai pletykák témáját is érintette: Kádár János valóban annyira puritán életet élt, ahogyan az róla elterjedt? Mi történt az állítólagos pisztolypárbajon Czinege Lajos honvédelmi miniszterrel 1968-ban? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az adásban.

Velünk volt továbbá Koniorczyk Borbála urbanista, akivel arról beszélgettünk, hogy milyen történeteket mesélnek a budapesti utcák és házfalak, Szvetelszky Zsuzsa szociológus, pletykakutató pedig a pletykálkodás természetéről, legendák születéséről mesélt nekünk.

A nők vagy a férfiak jobbak a pletykálkodásban? Milyen városi legendákkal találkozhatunk egy budapesti séta során?

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Kovátsműhely
2019. novenber 03., vasárnap 17.00
műsorvezető: Kováts Kriszta