„Klubrádió
Kovátsműhely

Csináljuk a fesztivált

12/01/2020 05:04

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Magyar Televízió először 1966-ban rendezte meg a táncdalfesztivált, ahol a négyszáz beküldött dalból 64 került képernyőre. Az egész ország a fesztivál lázában égett, olyan előadók futottak be az 1971-ig tartó hőskorban, mint Kovács Kati, Zalatnay Sarolta vagy Koós János. A vasárnapi Kovátsműhelyben a legendás táncdalfesztiválokat idéztünk meg Victor Máté és Wolf Péter zeneszerzőkkel.

2020. január 12. Kovátsműhely (2020. január 12., vasárnap 17:00)
53:13
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna
A Magyar Televízió szerkesztője, Bánki László fejéből pattant ki az ötlet, hogy a San Remo-i dalverseny mintájára Magyarországon is meg lehetne honosítani egy hasonló fesztivált. Az azonban nagy különbség volt a külföldi verzióhoz képest, hogy itthon nemcsak a könnyűzenei formációk, hanem beatzenekarok is képviseltették magukat. A következő évben már mindenki várta az újabb fesztivált, ahol ekkor már 1374 beküldött dalból választotta ki a zsűri a “legjobb” 60-at.

Victor Máté ekkor még a Harmónia vokál (amely akkoriban egyedülálló módon egy vegyes vokálcsapat volt) tagjaként vett részt a fesztiválokon, később azonban - ahogyan Wolf Péter is - dalszerzőként is megjelent.

Kováts Kriszta Kvintett: Táncdalfesztivál (szerzők: Wolf-Fábri)

Koncertfelvétel a Kováts Kriszta Kvintett koncertjén (Budapest bámészko) a Mozsár Kávézóban (2013)

Nemcsak a régi idők fesztiváljairól, hanem a modern tehetségkutatókról is beszélgettünk, és bár ezek hasznosságát mindketten elismerik, az itt-ott befutott előadókról már nem feltétlenül vannak jó véleménnyel. Noha Wolf Péter lányát, Wolf Katit is egy ilyen versenynek köszönhetően ismerte meg az ország, Wolf Péter és Victor Máté is úgy tartják, hogy a tehetség önmagában egy ilyen tv-műsorban sem elég. Gyakorlás és tanulás nélkül a legátütőbb előadók is hamar eltűnnek a süllyesztőben.

Victor Máté az MTV zenei szerkesztőjeként maga is szervezett fesztivált 1981-ben, ekkor futott be többek közt a KFT a Bábu vagy című dallal, a Hungária a Limbó-hintóval és Soltész Rezső a Szóljon hangosan az énekkel. Bár a táncdalfesztivál ilyen-olyan formában egészen 1991-ig létezett, a fénykornak mégis az 1966-1971 közötti időszakot tekintjük.

Vasárnap 17:00-től a Kovátsműhelyben meghívott vendégeink nem csak nosztalgiáztak, hanem érdekességeket, kulisszatitkokat is elárultak Kováts Krisztának.

Hungária -Limbó hintó / 1981/

Uploaded by Éva Kujbus on 2014-05-25.

Kovátsműhely
2020. január 12. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsanna