„Klubrádió
Kovátsműhely

Álomfejtés görög módra - Kovátsműhely

5/01/2020 07:42

| Szerző: Klubrádió

A vasárnapi Kovátsműhely első részében a görög mitológia világába kalauzoljuk hallgatóinkat Karsai György színháztörténész segítségével, aztán pedig Petridisz Hrisztosz görög származású színművész lesz a vendégünk, akivel Kováts Kriszta a görög gyökereiről is beszélget. 

Témaadó dalunk ebben az adásban: Már az ókori görögök is...

 

Az álmok kiemelt szerepnek örvendenek a görög mitológiában, így a klasszikus tragédiákban és komédiákban is. Karsai György elmondta, hogy nem szabad összemosni az álmot (alvást) az álomképekkel, hiszen utóbbiak főként az istenek üzeneteit közvetítették a halandók számára. Beszélgettünk az istenek cselszövéseiről, sorsfordító álomképekről az Iliászban és az Ödüsszeiában, jövőt előrevetítő álmokról, és ennek kapcsán a delphoi jósdáról és a jóslásról is.

Azt is megtudtuk Karsai Györgytől, hogy Theiresziász, a görög drámák ikonikus vak jósa a legenda szerint miért vakult meg, és miért kapta ajándékba az istenektől a valódi tisztánlátás képességét.

Petridisz Hrisztosz adásunk második felében elmesélte, hogyan menekültek a szülei Magyarországra a háború elől. Hrisztosz egy néptánccsoportban kezdte pályafutását, nem sokkal később pedig már a Rockszínházban játszott. Görög származása a mai napig fontos számára, déli temperamentumát pedig kiválóan tudta hasznosítani a színpadon. Bár itt van a hazája, legtöbbször magyarul álmodik és magyarul is játszik a színpadokon, lelke mindvégig görög maradt. Tartsanak velünk vasárnap 17:00-kor a Kovátsműhelyben!

Kovátsműhely
2020. január 5. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsanna