„Klubrádió
Kovátsműhely

A nevem Bond - James Bond, ornitológus

29/02/2020 12:32

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténete James Bondról szól. Adásunk első felében Kováts Kriszta Csákvári Géza újságírót, filmkritikust faggatta a James Bond-filmek sikerének titkáról, a kötelező Bond-kellékekről és kulisszatitkokról. A második részben veszélyes kaszkadőrmutatványokról és filmes verekedésekről beszélgettünk Mészáros András színésszel és Piroch Gábor világhírű kaszkadőrrel.


Az Ian Fleming regényeiből készült ikonikus film-saga főszerepét olyan sztárok játszották már, mint Sean Connery, Roger Moore, Pierce Brosnan - vagy éppen az előző néhány moziban (ahogy a legújabban is, amelyet nemsokára bemutatnak), Daniel Craig. Csákvári Géza filmkritikus rengeteg érdekességet árult el a sorozatról, így megtudhattuk például, hogy Bond egy ornitológusról kapta a nevét, illetve azt is, hogy mi köze egy orosz vodkagyárnak a mára ikonikussá vált vodkamartini koktélhoz. Természetesen rázva, és nem keverve!

 kép: Klubrádió
 


Végigvettük a sorozat minden főszereplőjét a kezdetektől máig, a kötelező filmes „kellékek” evolúcióját, a Bond-lányokat is beleértve - bár a kritikus maga is megjegyezte, hogy talán kissé aggályos a női szereplőket a kellék kategóriájába sorolni. Hiába, James Bondhoz hozzátartoznak bizonyos attribútumok, és ez alól a nők sem jelenthetnek kivételt. Egyetlen film volt a sorozatban, amelyben Bond megnősült, de aztán ez a történet is csúfos véget ért - hogy hogyan, az adásunkból sem fog kiderülni, hiszen a műsorvezető Kováts Kriszta és meghívott vendége, Csákvári Géza is ügyelt arra, hogy ne hangozzon el semmiféle spoiler.

Adásunk második felében Piroch Gábor világhírű kaszkadőr és Mészáros András, a Kojot című kultfilm főszereplője voltak vendégeink. Piroch Gábor olyan szuperprodukciókban dolgozott az elmúlt negyven évben, mint a Titanic, a Szárnyas fejvadász vagy az Evita, de hogy magyar filmet is említsünk: ő találta ki és tanította be a Kincsem című film lovas jeleneteit. Elmesélte, hogyan sérült meg a Titanic forgatásán, ám ennek ellenére is végigcsinálta a hátralevő két hetet, anélkül, hogy bárkinek is szólt volna, de kiderül az is, hogy mit jelent a „kengyeles húzatás”.

 kép: Klubrádió

 


Mészáros Andrást Kostyál Márk rendező választotta ki a Kojot című film főszerepére. András elmesélte, hogyan forgatták a mozgalmas - és Piroch Gábor szerint is - világszínvonalú verekedési jelenetet, amelyben Andrást meggyújtják, és még egy mikrohullámú sütővel is fejbe vágják.

Tartsanak velünk most vasárnap is, 17:00-kor a Kovátsműhelyben!