„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Lehet-e Micimackó túl cuki?

6/10/2019 14:12

| Szerző: Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában szó volt a Micimackó univerzumról, amely sokkal több filmet és animációt számlál, mint amit elsőre gondolnánk. Beszélgettünk A fénykép című új romantikus drámáról, valamint néhány évfordulós filmről is megemlékeztünk.

2019. október 05. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. október 05., szombat 13:30)
29:19
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes

Ritesh Batra indiai rendező új művéről, A fényképről Bársony Éva filmkritikus elmondta, hogy a finoman érzelmes dráma nemcsak egy szerelem történetét mutatja be, hanem azt a különleges helyzetet is, amelyben a modern kori problémák és kihívások mellett még mindig erőteljesen jelen vannak az indiai tradíciók. A történetben Rafi, a derűs és jó kedélyű fényképész egy nap lefényképezi Milonit, majd mikor újra találkoznak, megkéri a lányt, hogy játssza el nagyanyja kedvéért a jegyese szerepét. 

A folytatásban azt vizsgáltuk Rakita Vivien filmes újságíróval, hogy mely filmeket sorolhatjuk a Micimackó univerzumhoz. A beszélgetés apropójául a műsorvezető az eredeti könyv első részének, a Micimackónak a megjelenési dátumát választotta, amely 1926. október 14. volt. Az itthon egy kötetben megjelent regény valójában két részből áll. A már említett Micimackóból, valamint a Micimackó kuckójából, amely két évvel később 1928-ban pattant ki Alan Alexander Milne tollából. A könyveket Karinthy Frigyes dolgozta át magyarra 1936-ban. Filmes újságírónkat Timár Ágnes nem csak az 1977-es klasszikus animációs feldolgozásról kérdezte, hanem azokról a filmekről is, amelyek az utóbbi időben sorra készülnek, és a Micimackó könyvek születésének történetét dolgozzák fel valamilyen módon. Rakita Viviennel arról is beszélgettek, hogy Milne fia, Christopher Robin hogyan viselte a „Róbert Gidaságot”.

Timecode rovatunkban három film is terítéken volt. Köztük a Dr. No, amely 1962. október 5-én került a mozikba, így jelenítve meg első alkalommal filmen a regénysorozat titkos ügynökét. A 007-es szerepe hozta el az igazi ismertséget az akkor 32 éves Sean Connerynek. És hogy mennyire jó választásnak is bizonyult, az is mutatja, hogy mindjárt a következő évben ismét egy James Bond filmmel tért vissza a színész, ez volt az Oroszországból szeretettel.

Aktuális titkos ügynökünk Daniel Craig ugyan már az előző filmnél közölte, hogy többet nem bújik Bond bőrébe, a huszonötödiket még vállalta. Ebben azonban lesz némi csavar: most először – habár csak egy időre – női alteregót kap a 007-es. A történet elején a Craig játszotta Bond éppen Jamaicán tengeti napjait, ahová visszavonult, de M ismét munkára fogja. Hogy a jamaicai helyszín véletlen csupán, vagy utalás az első Bond filmre, amelyben Connery Jamaicán üldözi a rosszfiúkat, nem tudni, de ha így van, kedves keretnek tűnik.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flicr.com.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió 
2019.10.05. 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes