„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Rendszerváltás a moziban

29/09/2019 09:27

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásban olyan filmekről beszélgettünk, amelyek valamilyen módon a rendszerváltáshoz kötődnek. Csapd le csacsi!, Good Bye, Lenin, Kolja és még sok más a harmincadik évfordulón.

2019. szeptember 28. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. szeptember 28., szombat 13:30)
29:50
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes

A rendszerváltás, mint téma mindenféle apropó nélkül is izgalmas lenne, de ha feltétlenül szeretnénk keresni okot, hogy miért pont most, néhány dátumot fel tudunk sorakoztatni. 1989. szeptember 10-én a magyar kormány megnyitotta az ország nyugati határát az NDK-menekültek előtt, illetve szintén ebben az évben szeptember 18-án véget értek a nemzeti kerekasztal-tárgyalások.

Paár Ádám politológussal Timár Ágnes kifejezettem a közép-európai alkotásokról beszélgetett. Szó volt a Kolja című cseh-angol drámáról; A márványemberről; a Csapd le csacsi!-ról és a Good Bye, Leninről is.

Utóbbi film kapcsán a Vendégművész rovatban a film főszereplőjének pályáját tekintettük át.

Daniel César Martín Brühl González Domingo, vagyis ismertebb nevén Daniel Brühl 14 éves korától tévésorozatokban szerepelt. Barcelonában született, spanyol édesanyától és német édesapától, azonban Németországban felnőve ott kezdte el színészi karrierjét. A kétnyelvűségből aztán hatnyelvűség lett: németül, angolul, spanyolul, katalánul, portugálul és franciául beszél folyékonyan. Ez sem mellékes szempont abban, hogy mára sikeres nemzetközi karriert tudhat a magáénak.

2000-ben játszott először amerikai produkcióban, a Kirsten Dunst főszereplésével készült Deeply című filmben volt egy apró szerepe. A 2003-as Good Bye, Lenin után pedig már sűrűbben követték egymást a külföldi megkeresések. Volt köztük romantikus dráma, mint a Hölgyek levendulában, akciófilm, mint a Bourne-ultimátum, és egy Tarantino klasszikus is, a Becstelen Brigantyk. A Hajsza a győzelemért című moziban Niki Laudát alakította, valamint a Marvel-univerzumba is beszállt. Az Amerika Kapitány: Polgárháborúban vállat szerepével pedig jövőre A Sólyom és a Tél katonája című sorozatban tér vissza.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2019. szeptember 28. szombat 13.30
Műsorvezető: Timár Ágnes