„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Jóbarátok – Mitől működik egy szitkom?

21/09/2019 17:13

| Szerző: Klubrádió

A megfelelő minőségű és mennyiségű poén mellett szükség van a szerethető karakterekre, ha le akarjuk egyszerűsíteni, de ennél persze több összetevős a történet.

2019. szeptember 21. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. szeptember 21., szombat 13:30)
29:28
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes

1994. szeptember 22-én, vagyis szinte napra pontosan 25 éve került adásba az Egyesült Államokban a Jóbarátok. A Hangosfilm – Szélesvásznú verzióban szombaton a legendás szituációs komédia kapcsán beszélgetett Timár Ágnes Rácz Viktória filmkritikussal a műfaj szabályairól és természetesen magáról a sorozatról.

A műsorból kiderült, hogy egy szitkom sikeréhez a megfelelő minőségű és mennyiségű poén mellett szükség van a szerethető karakterekre, ha le akarjuk egyszerűsíteni, de ennél persze több összetevős a történet.

A Jóbarátok sem éppen úgy indult, ahogy azt eredetileg tervezték. A kezdetekkor Courteney Cox  számított a legismertebb és legfoglalkoztatottabb színésznek a hat főszereplő közül, így egyrészt neki ajánlották fel a ki nem mondottan, de egyértelműen főszerepnek számító Rachel karakterét, amely helyett inkább Monicáét választotta, mert azt érdekesebbnek találta, másrészt, nagyságrendileg magasabb összeget ajánlottak neki a készítők, mint a többi szereplőnek, mondván, ő a húzónév. Ezt végképp visszautasította, és elérte, hogy mind a hat főszereplő azonos gázsit kapjon.

Hogy a történet véget ért – kijelenthetjük, hogy a csúcson hagyták abba – abban az is közre játszott persze, hogy a színészek, addigra olyan horribilis összeget kértek, és egy ideig kaptak is (állítólag epizódonként fejenként 1 millió dollárt), amelyet a produkció, bármilyen erős nézőszámot hozott, nem tudott már kitermelni.

Courteney Coxnak is be kellett érnie a tévével, habár az erős kezdés után – és most itt nem a Bruce Springsteen Dancing in the Dark című klipjében való statisztálásáról van szó, habár arra is szívesen emlékszünk vissza, hanem a Sikoly szériáról például – visszatért a képernyőre először a Dirt című közepes sorozattal, majd a Született szinglikkel, amely bár alapvetően elég műanyag lett, a nézhető minősítést megszavazzuk neki.

Ahogy Lisa Kudrow, Matthew Perry és Matt LeBlanc sem tud elszakadni a tévé világától.

A szituációs komédia eredete a rádióhoz köthető. 1926. január 12-én került adásba a Sam 'n' Henry (Sam és Henry) a WGN rádióadón Chicagóban. Az 1940-es évek végén a szitkom a televízióra adaptált műfajok között az egyik első volt. A korai példányokat élőben közvetítették, és nem rögzítették.

Az első sikeres többkamerás szituációs komédia Desi Arnaz nevéhez fűződik. Az I love Lucy című sorozat volt az egyik első, ahol az epizódokat filmre rögzítették, így vált lehetővé a későbbi vágás, illetve a későbbi ismétlések is. Nem véletlenül ez a sorozat volt az úttörő, hiszen ennek főszereplője Lucille Ball volt, Desi Arnaz felesége. Nálunk kevésbé ismert ez a sorozat, de ha valaki szeretné beazonosítani, javaslom felidézésre a Micsoda nő idevágó jelenetét, amelyben Julia Roberts karaktere kevéssé tud a munkájára koncentrálni, mert a tévében épp egy epizód megy Lucille Ball sorozatából, Vivien meg is jegyzi, hogy jókat lehet nevetni ezen a filmen.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Hangosfilm
2019.09.21. 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes