„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Katasztrófafilmek: szomorúan aktuális téma

31/08/2019 17:29

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió e heti adásában a katasztrófafilmekről beszéltünk, amely téma most szomorú aktualitást nyert az amazonasi erdőtűz által. Az interjúban elsősorban azt vizsgáljuk Paár Ádám politológussal, hogy mekkora figyelmet fordítanak az e műfajba tartozó filmek az emberi felelősség bemutatására.

2019. augusztus 31. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. augusztus 31., szombat 13:30)
25:47
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes

Van, hogy egy meteor a bűnös, de néha elég az emberi gőg is. A katasztrófafilmek az eddigi több mint 100 éves pályafutásuk alatt alkotásonként más-más veszélyforrással igyekeztek, és igyekeznek még ma is ráhozni a kellemes frászt a nézőkre.

Ez persze mindaddig könnyed és popcornhangulatú, amíg bele nem száll egy repülő egy nagyon magas épületbe, vagy ki nem gyullad egy pótolhatatlan erdőség. És amikor mindezt nem egy játékfilmben látjuk, hanem az esti híradásokban, újabb számvetésre kényszerülünk.

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában Paár Ádám politológussal azt vizsgálta meg a műsorvezető, hogy a katasztrófafilmek vajon milyen mértékben fordítanak figyelmet a borzalmak felsorakoztatása mellett az esetleges emberi felelősség bemutatására.

Az elemző többek között arról is beszélt, hogy az egyes évtizedekben milyen bűnösök, veszélyek jelentek meg a műfajt képviselő filmekben. Kiderült, hogy míg az ötvenes-hatvanas években az atomháborúról volt érdemes filmet forgatni, ha nagy nézettségre vágytak az alkotók, napjainkban elsősorban a klímaváltozással kapcsolatos félelmeinkre alapozzák a feszültségkeltést.

 
 erdőtüzek Amazóniában (forrás: Flickr)
 


A műsor további részében Timár Ágnes Gene Kelly pályafutását vizsgálta meg. Az Ének az esőben sztárja 1912. augusztus 23-án Eugene Curran Kelly néven látta meg a napvilágot.

Eredetileg újságírónak készült, de a gazdasági válság félresöpörte az álmait, és milyen szerencse, hogy 8 évesen, anyja unszolására tánciskolába járt, mert a főiskolát félbehagyva a tánccal tudott pénzt keresni. Testvérével együtt ezzel egészítették ki a családi kasszát, és állítólag még night clubokban is felléptek.

Habár végül visszatért a tanuláshoz, és közgazdaságból diplomázott, a tánc továbbra is az élete része maradt. 1942-ben már a mozirajongóknak is bemutatkozott a Nekem és kedvesemnek című musicallel Judy Garland oldalán. Két évvel később már Rita Hayworth volt a partnere a Címlaplányban. Aztán jött A három testőr, az Egy amerikai Párizsban, majd az igazi nagy siker 1952-ben az Ének az esőben, amelyet társrendezőként is jegyzett. Hogy a filmek dirigálása mennyire feküdt Kellynek, olyan klasszikus munkái bizonyítják, mint a Hello, Dolly! vagy az Útmutató házas férfiaknak című romantikus komédia.

Az egyértelműen a táncjelenetekre építő alkotások után örömteli meglepetést okozott a nézőknek, amikor kiderült, drámai, de legalábbis zenétől mentes filmekben, immár színészként is megállja a helyét. Ezek közül az egyik legismertebb az Aki szelet vet című valós eseményeken alapuló film, amelyben Spencer Tracyvel játszott együtt. Gene Kelly 1996. február 2-án hunyt el.

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió eheti adásában Filmhíradó rovatot is tartottunk, amelyből többek között kiderült, hogy jön a negyedik Mátrix-film, méghozzá az eredeti rendezőpáros, a Wachowski testvérpár idősebbik felével, Lana Wachowskival, és az eredeti főszereplőkkel, Keanu Reevesszel és Carrie-Anne Moss-szal.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg! Kép: Pixabay

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2019. augusztus 19., hétfő 14:00
Műsorvezető: Timár Ágnes