„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Nőkre cserélt férfi főhősök

18/08/2019 10:36

| Szerző: Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában több szempontból, és különböző példákon keresztül vizsgáltunk adaptációkat. Először is folytattuk a Paár Ádámmal a múlt héten elkezdett beszélgetést, amely a Jókai Mór regényeiből készült filmes feldolgozásokról szól; majd Baski Sándorral megvizsgáltuk azokat a filmeket, amelyekből valamilyen rejtélyes okból női verzió is készült; valamint egy olyan évfordulós filmről is szó volt, amelyet nem egyszer vittek vászonra.

Míg az előző adásban Paár Ádám politológussal, a Méltányosság politikaelemző központ munkatársával A kőszívű ember fiai, valamint a Fekete gyémántok című regényekről beszélgettünk, illetve azok filmes átiratáról, ezen a héten onnan folytattuk az interjút a Jókai-adaptációkról, hogy megnéztük, mely korban miért vagy éppen miért nem éreztek kedvet a rendezők az efféle klasszikus szerzők műveinek feldolgozásához.

A folytatásban Timár Ágnes Baski Sándor filmkritikust a női szereplőkkel újraforgatott filmekről kérdezte. Szó volt például az új Ghostbusters-ről is a többi között.

A Timecode rovatban az adaptációkhoz, illetve remake-ekhez kapcsolódva egy olyan filmről volt zárásul szó, amely három feldolgozást is megélt. 2007-ben augusztus 17-én mutatták be az Inváziót Nicole Kidman és Daniel Craig főszereplésével. Jack Finney regényéből először 1956-ban forgattak filmet A testrablók támadása címmel, amelynek fő különlegessége, hogy ez volt az első földönkívüli-támadást bemutató film. A Don Siegel rendezte horror-klasszikus története röviden összefoglalható: egy idegen növény spórái képesek leklónozni minden embert, csak éppen az alanyok érzelemmentes verzióit hozzák létre. Egy helyi orvos felfedezi, hogy ez egy földönkívüli támadás, és megpróbálja megakadályozni az inváziót. A testrablók támadásának első filmadaptációja az újszerű ötleten túl valószínűleg azért is működött, mert arányosan ötvözte a drámát a horrorral. Ezt a receptet követte szintén sikerrel a 22 évvel később született első remake, amelynek Donald Sutherland volt a főszereplője. 1993-ban Testrablók: Az invázió folytatódik címmel lehúztak még egy bőrt a sztoriról. Ez azonban már csak a B-kategóriás horrorok sorába állt be. Ahogy a 2007-es második remake is, amely – mondjuk úgy – kevésbé találta meg a műfajok közötti harmóniát. Ez egyszerűen csak az Invázió címet kapta. És azontúl, hogy néha viccbehajló jelenetek követték benne egymást, és leginkább fölösleges volt az egész film, a fő gondot talán az jelentette, hogy az eredeti csekélyke drámai erejét is kivonták az egyenletből a bejezés megváltoztatásával.

Az adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Flickr.com

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2019. augusztus 17., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes