„Köszönjük,
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Huhogók, Tágra zárt szemek és néhány lecsúszott sztár

14/07/2019 14:53

| Szerző: Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió aktuális adásában a francia forradalomról szóló filmekről beszélgettünk, eltékozolt hollywoodi karriereket vettünk sorra, és megidéztük Kubrick utolsó filmjét is.

2019. július 13. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. július 13., szombat 13:30)
29:26
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes
A francia forradalom kirobbanásának évfordulója kapcsán, a történelmi eseményt feldolgozó alkotásokról volt szó a Hangosfilm – Szélesvásznú verzió első felében szombaton délután.

Chouans! BA (Trailer) avec Sophie Marceau

Sous la Révolution, en Bretagne, un aristocrate veuf et libéral voit ses deux fils se déchirer pour des idées différentes et, surtout, pour les beaux yeux d'une jeune femme qu'il a élévée un film de Philippe de Broca avec Philippe Noiret Sophie Marceau Lambert Wilson Aurèle Stéphane Freiss Jean-Pierre Cassel musique de georges delerue

Paár Ádám politológus elmondta, a téma nem csak a francia filmeseket, az amerikaiakat is megihleti időről időre. A Huhogóktól egészen a Jefferson Párizsban című drámáig megnéztük a legjelentősebb, a témával foglalkozó filmeket.

Jefferson In Paris

Hollywood favorite Nick Nolte stars with the sexy Greta Scacchi in this impassioned story of forbidden love! During one man's unforgettable visit to liberal and socially permissive France, he meets and falls in love with a worldly and mysterious woman!

A folytatásban Lajtos Mónika filmkritikussal beszélgetett Timár Ágnes arról, min is múlik a hollywoodi siker, hogyan lehet egy jól indult karriert C-vágányra zavarni, és hogy ez elsősorban mely színészeket érinti az álomgyárban. Megvizsgálták Adrien Brody, Cuba Gooding Jr. vagy éppen Kate Hudson példáján keresztül, mi vezethet a nagy blockbusterek világától a futottak még kategóriájú mozikig.

A Timecode rovatban pedig egy évfordulós klasszikus került elő. Pontosan 20 éve mutatták be a vegyes fogadtatású Tágra zárt szemek című filmet. Stanley Kubrick drámájának esetében a téma és persze annak megvalósítása érte el a „kívánt” hatást. A film legfőbb különlegessége az volt, hogy egy házasság sokszor intim helyzeteit mutatja be egy akkor még házasságban élő páros főszereplésével. Akkor még. Mert, hogy sokan mondták, ez a közös munka tette be a kaput Nicole Kidman és Tom Cruise házasságában.

A Tágra zárt szemek sajnos inkább bulvár oldalról került be a köztudatba, semmint szakmai szempontból. Nem is csak a színészházaspár magánéletét boncolgató cikkekkel, hanem azzal a tragikus eseménnyel, amely szintén a filmhez köthető. Kubrick a bemutatót ugyanis már nem érte meg. Abban az évben március 7-én hunyt el, a filmet júliusban mutatták be az Egyesült Államokban. A rendező különben a film befejezése után nem sokkal újabb filmen kezdett dolgozni, Spielberg Mesterséges értelem című sci-fijében működött volna közre. Éppen csak hozzálátott a munkához, amikor szívroham érte, de már nem tudtak rajta segíteni.

Eyes Wide Shut - Trailer - (1999) - HQ

Trailer for Stanley Kubrick's film starring Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Todd Field, Vinessa Shaw, Rade Serbedzija, Leelee Sobieski, Leon Vitali, Sky du Mont

Stanley Kubrick leghíresebb alkotásai között a Tágra zárt szemek mellett mindenképpen meg kell említeni a Ragyogást, a 2001 Űrodüsszeiát és a Mechanikus narancsot is.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2019. július 13. szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes