„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A független filmek sajátosságaitól A kis herceg-adaptációkig

30/06/2019 13:33

| Szerző: Klubrádió

Az e heti Hangosfilm – Szélesvásznú verzióban helyet kapott egy különleges spanyol kosárlabdacsapat; megnéztük A kis herceg filmes adaptációit; és kiderül, hogy nem minden film független, ami annak tűnik.

2019. június 29. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. június 29., szombat 13:30)
27:12
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes

Timár Ágnes szerkesztő-műsorvezető Boronyák Rita filmkritikussal beszélte meg, mitől válhat a nyár egyik kedvencévé a Bajnokok című spanyol vígjáték, amely humorérzéke és a téma iránti érzékenysége miatt hamar kiderül, hogy sokkal több, mint egy szimpla sportfilm.

A Timecode rovatban a különleges, és tragikusan rövid életútjáról is ismert francia író legfontosabb műveinek filmes feldolgozásairól esett szó. Antoine de Saint-Exupéry ugyanis június 29-én született 1900-ban Lyonban. Az író-pilóta A kis hercegen kívül több más munkájával is kötődik a mozihoz. Az Éjszakai repülés című regénye nem csupán azért említésre méltó, mert Femina-díjat kapott érte a szerző, hanem azért is, mert nem sokkal megjelenése után, 1933-ban már vászonra is vitték Clarke Gable főszereplésével. Magyarul a Ciklon az óceán felett címet kapta. A műnek különben van magyar filmes vonatkozása is. 1963-ban már Éjszakai repülés címen Szinetár Miklós adaptálta tévére. A főszerepekben Házy Erzsébettel és Koncz Gáborral.

A szerző több írása is kapott filmes formát, azonban kétségtelenül A kis herceget dolgozták fel a legtöbben. Meglepő módon a franciákat megelőzve a német filmesek nyúltak először az irodalmi alaphoz, és készítettek belőle egy tévéfilmet 1954-ben. Majd jött egy belga adaptáció. Széljegyzet: azzal a Julien Schoenaerts-szal a főszerepben, aki az azóta egyre nagyobb ismertségre szert tevő, A dán lányban is szereplő Matthias Schoenaerts édesapja. Széljegyzet vége.

1965-ig vártak a francia filmesek, hogy elkészítsék saját verziójukat A kis hercegből, majd 1966-ban egy újabb német adaptáció következett, valamint szintén ebben az évben egy litván rendező is újraálmodta a történetet. A leghíresebb az amerikai változat lett, amely 1974-ben készült el. És állítjuk, hogy okozott álmatlan éjszakát sok kisgyereknek. Mert persze mindig komoly feladat egy könyv legbensőbb igazságát visszaadni egy másik művészeti ág segítségével, de ha egy olyan korszakos műről van szó, amely gyerekkönyvnek álcázza magát, miközben nagykorúaknak tanítja az életet, szinte lehetetlen. Körülbelül ezt bizonyítja a nevezett amerikai film, amely a gondolatiságot kevéssé, de valamiféle nyomasztó atmoszférát átadott épp annak a korosztálynak, amely feltehetően nem tudott még vele mit kezdeni. A nagyobbak tetszését azonban elnyerte, mert a széleskörű ismertség mellett két Oscar-jelölést is hozott az alkotóknak. Ez nem kevéssé a rendezőt dicséri persze. Az idén februárban 94 éves korában elhunyt Stanley Donen nevéhez különben nem kisebb filmek fűződnek, mint az Ének az esőben, a Mókás arc vagy az Amerikai fogócska.

Összesen 15 alkalommal gondolták újra A kis herceget a filmesek a világ különböző pontjain. A legutóbbi verzió 2015-ből az amerikaiak műve, és egészen újszerűen értelmezi a klasszikus történetet. Talán az egyik legkreatívabb és az eredeti mondanivalóhoz meglepően közel eső animációs film más-más vizuális technikákat használ mindenféle öncélúság nélkül.

Baski Sándort, a Filmvilág kritikusát Timár Ágnes arról kérdezte, hogy mitől számít egy film függetlennek, kik a leghíresebb független filmesek, és hogy vajon esztétikai alapon lehet-e a legkönnyebben megkülönböztetni a független filmet a stúdió produkciótól. Az is kiderült a beszélgetésből, hogy bár sokan azt gondolnánk, témaválasztása, szabadszájúsága, erőszakossága miatt a Taxisofőr független film, hiszen ilyet úgysem engedélyezne egy nagy stúdió, mégis csak erről van szó. Martin Scorsese szabad kezet és főleg pénzt kapott, hogy elkészíthesse azóta klasszikussá vált művét.

A Filmhíradó rovatban ezen a nyomvonalon haladtunk tovább, ahol az is kiderült, Taika Waititi, aki bizonyos szempontból szintén független filmesnek tekinthető a Thor 3. részének dirigálása után a hírek szerint ismét egy nagyszabású projekten dolgozik. Ha minden igaz, ő írhatja és rendezheti az új Flash Gordon-filmet. Sok minden még kétséges persze, de ami biztosnak tűnik, hogy a képregényhős karakteréből egész estés animációs filmet tervez a Disney.

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2019. június 29., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes