„Klubrádió
Reggeli gyors

Erdőtüzek Dél-Amerikában – A politika a bűnös

23/08/2019 14:00

| Szerző: Klubrádió

Nem állunk messze a trópusi esőerdők oly mértékű károsodásától, hogy az már az egész Földet veszélyeztesse.

2019. augusztus 23. Reggeli gyors - részlet 19.08.23. Gálhidi László
08:50
00:00

Egyértelműen az emberi beavatkozás okozza a tüzeket az Amazonas-medencében, mert a trópusi esőerdőkre nem jellemző, hogy maguktól lángra kapnának. Ez a jelenség a mediterrán térségekben szokott előfordulni. A közelmúltban mintegy 70 ezer helyen lyuggatta az erdőt a tűz, mert nem elég, hogy kiirtják a fákat, az emberek fel is gyújtják a területet, hogy ott marhalegelőket létesítsenek.

Ezt a klímagyilkos gyakorlatot elsősorban a brazil elnök politikája erősíti, aki már a választási kampányában is hangsúlyozta a gazdasági potenciál növelését – mondja Gálhidi László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. Amikor már elszabadult a tűz, akkor szinte semmit sem lehet tenni ellene, egy egészen másfajta, szigorú szabályozásra lenne szükség. Amennyiben az esőerdők területe 20 százalékkal csökken, olyan visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el, amelyek szavannává alakítják a vidéket. A most, közvetlenül érzékelhető hatás pedig az, hogy a füst, amely a NASA felvételei szerint majdnem egész Brazíliát beborítja, súlyos légúti betegségeket okoz, főleg a nagyvárosokban, ez az egészségügyi kiadásokat is megnöveli. A politikának kellene tehát észhez térnie.

Hiába a példátlan nemzetközi nyomásgyakorlás. Még a pápa is kifejezte rosszallását, ami a hatalmas keresztény országban súlyosan esik a latba, nemzetközi szervezetek is folyamatosan tiltakoznak. Mindez hatástalan.

Az egész emberiséget veszélyeztető klímagyilkos politika egyébként nem csak Brazíliára jellemző, Bolíviában szintén óriási tüzek tombolnak, de Délkelet-Ázsiában is alkalmaznak hasonló „területszerző” gyakorlatot. Egyébként a középkorban Európában is lezajlott egy hasonló folyamat a mezőgazdasági termelés érdekében, de az koránt sem volt ennyire durva.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.08.23. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szűts Róbert